Atlétikai vb - Van Niekerket megszorítani sem tudták 400-on

Sport, 2017.08.08

A világcsúcstartó dél-afrikai Wayde van Niekerk nagy fölénnyel védte meg címét férfi 400 méteren, a londoni atlétikai világbajnokság keddi versenynapjának főszámában.

A 400 méteres döntő előtt órákkal kiderült, hogy Van Niekerk legnagyobb ellenfele, a botswanai Isaac Makwala ételmérgezés miatt kénytelen volt visszalépni. Ezzel a ranglistát vezető dél-afrikai igazi kihívó nélkül maradt, mert az idei listán második amerikai Fred Kerleyről már az elődöntőben kiderült, hogy nincs jó formában.

A döntő aztán a várt eredményt hozta: a dél-afrikai sprinter végig jó ritmusban futva vezetett, s a célegyenesben már láthatóan tartalékolva is nagy fölénnyel győzött 43.98 másodperces eredménnyel. A második helyen az elődöntőben parádézó bahamai Steven Gardiner (44.41 mp) végzett, a harmadikon pedig az elképesztőt hajrázó katari Abdelah Harun (44.48 mp).

Férfi 800-on a világcsúcstartó David Rudisha távollétében sokesélyes döntőt rendeztek. A rajt után a kanadai Brandon McBride állt az élre, s 500 méterig vezetett, ott viszont látványosan elfáradt. A hosszú egyenesben óriási harc folyt az első helyért, s 200 méterrel a cél előtt a francia Pierre-Ambroise Bosse vágott a többiek elé, majd nagyszerű tempóban haladt a cél felé. A közvetlen mögötte haladók elmerevedtek, míg a lengyel Adam Kszczot hiába tűnt gyorsabbnak, messziről vette üldözőbe Bosse-t, s a második helyen ért célba. A bronzérem a kenyai Kipyegon Betté lett.

A férfi 3000 méter akadály előtt nagy kérdés volt, hogy megtörik-e a kenyaiak hegemóniája a távon, ugyanis 1991 óta csak az afrikai ország versenyzői, vagy ottani születésű futó diadalmaskodott. A legnagyobb esélyes egyértelműen az olimpiai bajnok Conseslus Kipruto volt, ám a szezonban sérülésekkel bajlódott, így nem lehetett tudni, milyen formában van.

A finálé első felében visszafogott iramban futottak a versenyzők, aztán négy körrel a vége előtt az olimpiai ezüstérmes Evan Jager állt az élre, s nagy iramban megpróbálta leszakítani vetélytársait. A ritmusváltás megtette hatását, Jagerrel csak Kipruto, illetve a szám korábbi királya, a legutóbbi négy vb bajnoka, a kétszeres olimpiai bajnok (2004, 2012) Ezekiel Kemboi, valamint a marokkói Szufian Elbakkali bírta a tempót.

Az utolsó 400 méterre Kemboi is leszakadt, majd 300-zal a vége előtt Kipruto Jager elé futott, s onnantól vele már csak a marokkói tartotta a lépést. A verseny a célegyenesben dőlt el, ahol Kipruto lényegesen frissebb volt vetélytársánál, s az utolsó akadály után a nézők felé integetve ért be elsőként a célba.

Férfi rúdugrásban az idén még veretlen, 6,00 méterig jutó amerikai Sam Kendricks nagyszerű verseny végén szerezte meg az aranyérmet, melyért a lengyel Piotr Lisekkel és a világcsúcstartó francia Renaud Lavillenie-vel vívott nagy csatát. Kendricks 5,89 méterig minden magasságot elsőre vitt, majd 5,95-ön harmadikra jutott át, ami első helyet ért számára. Az ezüstöt Lisek, a bronzot Laviellenie nyerte meg.

Eredmények:

férfi 400 m, világbajnok:

-------------------------
Wayde van Niekerk (Dél-afrikai Köztársaság) 43.98 másodperc
2. Steven Gardiner (Bahama) 44.41
3. Abdelah Harun (Katar) 44.48


férfi 800 m, világbajnok:

-------------------------
Pierre-Ambroise Bosse (Franciaország) 1:44.67 perc
2. Adam Kszczot (Lengyelország) 1:44.95
3. Kipyegon Bett (Kenya) 1:45.21


férfi 3000 m akadály, világbajnok:

----------------------------------
Conseslus Kipruto (Kenya) 8:14.12 perc
2. Szufian Elbakkali (Marokkó) 8:14.49
3. Evan Jager (Egyesült Államok) 8:15.53


férfi rúdugrás, világbajnok:

----------------------------
Sam Kendricks (amerikai) 5,95 méter
2. Piotr Lisek (Lengyelország) 5,89
3. Renaud Lavillenie (Franciaország) 5,89


korábban:

női gerelyhajítás, világbajnok:

-------------------------------
Barbora Spotakova (Csehország) 66,76 méter
2. Li Ling-vej (Kína) 66,25
3. Liu Huj-huj (Kína) 65,26
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!