Az EP-elnök is részt vett a LEN-kongresszuson

Sport, 2018.06.02

A LEN, az európai úszószövetség budapesti éves kongresszusának délutáni ülésén Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is részt vett.

A LEN elnöke, Paolo Barelli meghívásának eleget tevő EP-vezető támogatást ígért az európai szövetség nemrég elindult programjának, amely az úszásoktatás fontosságára, a még mindig riasztóan magas számú vízbefulladásokra, a tragikus esetek visszaszorítását célzó lépésekre hívja fel a figyelmet.

A LEN-kongresszusok történetében először fordult elő, hogy egy magas rangú európai politikus is részt vett az eseményen: Antonio Tajani az ülés második részére érkezett a Duna Arénába, ahol a kontinentális szövetség bemutatta a "Learn-to-swim, Prevent Drowning" programot ("Tanulj meg úszni, előzd meg a vízbefúlást").

Amint az Paolo Barelli előadásából kiderült, bár Európára a statisztikák szerint "csak" tíz százalék jut a világon vízbe fulladt áldozatok számából, így is évente 27 ezren vesztik életüket a kontinensen, azaz naponta 74-en, óránként legalább hárman, főként 3-12 éves gyerekek.

"A LEN programja azt célozza, hogy az előttünk álló öt évben legalább húsz százalékkal szorítsuk vissza ezt a rettenetes adatsort" - mondta az elnök.

Az úgynevezett "Kék Kártyát" bármelyik európai polgár megszerezheti, aki bizonyságot ad úszásbeli képességeiről, igazolva azt, hogy nem tartozik a veszélyeztetett körbe. A program emellett új sztenderdeket állít fel az úszásoktatásban, továbbá az uszodák és az életmentők számára is, amelyeket mind az 52 LEN-tagszövetség bevezet a jövőben.

Antonio Tajani először a sport fontosságáról szólt, amely szerinte az ősi idők óta egy a kultúrával és a békével.

"A sport a határokon átívelő csodálatos tevékenység, egyszersmind az ember saját határainak feszegetéséről is szól" - mondta az Európai Parlament elnöke, aki hozzátette: a sportszektor az Európai Unió GDP-jének három százalékát állítja elő évente, öt és fél millió embernek ad munkát, és kiemelkedően fontos az egészség javításában is.

"A LEN-nek köszönhetően az úszás egyre fontosabb sportággá válik Európában, ugyanakkor azt is tudjuk, az úszósport nem csupán az egészség szempontjából fontos, de életmentő képesség is. Éppen ezért teljes mértékben támogatom a LEN új programját" - jelentette ki Tajani, aki meghívta a szövetség képviselőit Brüsszelbe, hogy az EU döntéshozói előtt is mutassák be kezdeményezésüket.

"Számtalan igen fontos, sporthoz kapcsolódó program fut az Európai Unióban, amelyek költségvetését éppen megduplázni készülünk a következő ciklusban, úgy gondolom, ebből a támogatásból a LEN programjának is részesülnie kell" - zárta beszédét az EP elnöke.

A házigazda magyar szövetség elnöke, Wladár Sándor megköszönte a LEN vezetőinek és Antonio Tajaninak, hogy eljöttek Budapestre, és közölte: a Magyar Úszó Szövetségben egy hónapja már gőzerővel folyik a "Minden gyermek tanuljon meg úszni" program következő, minden eddiginél szélesebb kört érintő fázisának előkészítése, amely tökéletesen illeszkedik az európai szövetség kezdeményezésébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!