Az MLSZ elindította a Budapesti Pályafejlesztési Programot

Sport, 2017.04.27

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elindította a Budapesti Pályafejlesztési Programot, melynek első együttműködési megállapodását csütörtökön a XVIII. kerületi önkormányzattal írta alá.

A szerződés aláírását követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a program révén - az igények előzetes felmérésének tükrében - várhatóan minden kerületben épül, vagy újul meg pálya a fővárosban. A tulajdonosoknak mindössze tízszázalékos önrészt kell vállalniuk, továbbá biztosítani a terület előkészítését.

Az MLSZ adatai szerint az 1950-es években 273 futballpálya volt Budapesten, de ez 2011-re alig több mint százra csökkent, pedig a regisztrált játékosok közel egynegyede fővárosi lakos. A program célja, hogy a gyermek és amatőr labdarúgás számára megteremtse a szükséges feltételeket a fővárosban.

"A hitelesített nagypályák mindössze hat százaléka van Budapesten, miközben az igazolt labdarúgó 24 százaléka fővárosi, azaz itt a legkisebb az egy főre jutó pályák száma" - mondta Gundel Takács Gábor, az MLSZ budapesti igazgatóságának társadalmi elnöke, aki hozzátette, a XXI. században, ha a gyerekeknek nincs megfelelő sportolási lehetősége, könnyedén találnak más elfoglaltságot.

A program első lépéseként Pestszentlőrincen és Pestszentimrén három pálya újul meg, a közeljövőben pedig újabb megállapodások aláírása valószínűsíthető a kerületek önkormányzataival.

"Ünnepi pillanat a mostani, mert hosszas előkészületek után végre elindul a program, amely hatalmas hiánypótlás, mivel több ezer gyermek és amatőr sportolását tudják majd biztosítani" - mondta Studniczky Ferenc, a program intéző bizottságának vezetője.

A XVIII. kerületben a Vilmos Endre Sportcentrumban az élőfüves pályát felújítják, illetve egy műfüveset hoznak létre világítással, a Gergely utcai - jelenleg használaton kívüli - sportpályán megújul az élőfüves nagypálya és négy öltözővel bővül, míg a Deák Ferenc Bamba Sportcentrumban szintén öltözőket építenek.

"Végre visszakapja régi fényét a pálya. Büszke vagyok rá, hogy ismét gyerekricsajtól lesz hangos a sporttelep" - mondta Ughy Attila polgármester a Vilmos Endre Sportcentrumban, ahol saját bevallása szerint maga is focizott gyerekként.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint nagyjából 150 millió forinttal járul hozzá a három sporttelepen végbemenő munkálatokhoz, de szükség is van az új pályákra, mert a kerületben hat amatőr egyesület működik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!