Bahreini Nagydíj - Vettel győzött pályafutása 200. futamán

Sport, 2018.04.08

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája nyert pályafutása 200. Forma-1-es futamán, a vasárnapi Bahreini Nagydíjon.

A 30 éves versenyzőnek ez volt a 49. diadala, és a szezonnyitó ausztráliai verseny után az idény második futamán sem talált legyőzőre.

A második helyen Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája zárt, míg csapattársa, a négyszeres vb-győztes, címvédő Lewis Hamilton a kilencedik pozícióból rajtolva harmadikként végzett. Egészen remek eredményt ért el a 22 esztendős francia Pierre Gasly, aki pályafutása hetedik F1-es nagydíján a negyedik helyen ért célba a Toro Rosso Hondával.

A rajtnál Vettel megtartotta az első helyet, Bottas viszont megelőzte honfitársát, a ferraris Kimi Räikkönent, és feljött másodiknak. Hamilton óvatosan startolt a kilencedik rajtkockából, igyekezett elkerülni az ütközéseket, ami sikerült neki, így viszont egyetlen helyezést sem javított. A második körben Vettel, Bottas, Räikkönen volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje, közben műszaki hiba és egy hátsó defekt miatt mindkét Red Bull, Daniel Ricciardo és Max Verstappen is feladni kényszerült a viadalt.

A hatodik kör elején Hamilton szenzációs előzést bemutatva egyszerre három riválisát utasította maga mögé a célegyenesben, egy körrel később pedig még egy pozíciót javított, s már ötödik volt. A brit címvédő hamar utolérte az egyébként kiválóan rajtoló és versenyző Gaslyt, így a nyolcadik körben már a negyedik helyen száguldott, hátránya csaknem 10 másodperc volt a harmadik Räikkönenhez képest.

A kerékcserék sorát Vettel kezdte meg a 19. kör elején, Räikkönen egy körrel később kapott új abroncsokat, a 21. kör kezdetén pedig Bottas is a boxban járt. Így ideiglenesen Hamilton vette át a vezetést, mögötte nem változott a sorrend, Vettelt Bottas és Räikkönen követte.

A 26. körben Vettel megelőzte Hamiltont, aki a kör végén kiállt kerékcserére, és a negyedik helyen állt vissza a versenybe. A 36. körben Räikkönen kiállt a második kerékcseréjére, de a szerelők a bal hátsó abroncsot nem tudták leszedni, ezért a finn versenyzőnek - bár elindult - még a boxutcában meg kellett állítania az autóját. A balul sikerült művelet során egy szerelő megsérült, őt kórházba szállították.

Hamilton ezzel feljött a harmadik pozícióba, hátránya kevesebb mint 20 másodperc volt az élen száguldó Vettelhez képest. A címvédő lemaradása aztán körről körre csökkent, Vettel autóján ugyanis a gyorsabb köröket biztosító, de hamarabb elkopó gumik voltak. Öt körrel a leintés előtt a második Bottas már csak valamivel több mint 2 másodperces hátránnyal követte Vettelt, s a távolság kettejük között rohamosan csökkent.

A finn pilóta az utolsó pillanatokig igyekezett támadni, de nem tudta megelőzni riválisát, így Vettel pályafutása során negyedszer állhatott fel a dobogó felső fokára Bahreinben.

A vb egy hét múlva, Kínában folytatódik.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!