Bajkai István: legyen november 25. az Aranycsapat emléknapja

Sport, 2018.06.15

Bajkai István országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) pénteken bejelentette: támogatja, hogy november 25-ét a parlament az Aranycsapat emléknapjává nyilvánítsa.

A politikus az Aranycsapat Emlékév Testület budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nagy örömmel és lelkesedéssel vállalta a feladatot, és támogatja a határozat megszületését.

Lomnici Zoltán, a testület elnöke május 17-én jelentette be, hogy kezdeményezik, az Országgyűlés november 25-ét, a legendás londoni magyar-angol 6:3-as labdarúgó-mérkőzés évfordulóját az Aranycsapat napjává nyilvánítsa.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke felidézte, hogy a szervezet a legendás magyar labdarúgó-válogatott eredményeihez és tagjainak pályafutásához kapcsolódó évfordulós, ünnepi események szervezésére jött létre, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár pedig tavaly április 1-jén, Puskás Ferenc születésének kilencvenedik évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat Emlékévet, amely az új Puskás Ferenc Stadion 2019-es átadásáig tart.

Hozzátette, egy friss felmérés szerint a magyar családok hetven százaléka kíséri figyelemmel a csütörtökön kezdődött oroszországi világbajnokságot, ezért fontosnak tartja, hogy az emlékév sikeres legyen, és üzenete ebben az időszakban a lehető legtöbb emberhez eljusson.

Hangsúlyozta, tavaly április óta több mint ötven eseményre - többségükre a határon túl - került sor a rendezvénysorozat keretein belül: ünnepségekkel, kiállításokkal, filmvetítésekkel, előadásokkal és sporteseményekkel emlékeznek a világraszóló győzelmekre és a sikerek kulturális, társadalmi hatására.

Lomnici Zoltán fontosnak tartotta leszögezni, hogy az emlékévet állami támogatás nélkül bonyolítják le, vagyis "egyetlen költségvetési forintot sem használnak fel", ehelyett igyekeznek - az Aranycsapat emlékéhez méltóan - összefogással megteremteni a rendezvénysorozat hátterét és tartalmát.

Mint kifejtette, amióta kiderült, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség sem támogatja az emlékévet, egyre többen álltak a kezdeményezés mellé és segítik azt.

Konkrét dátum nem hangzott el annak kapcsán, amikor születhet meg az országgyűlési határozat, de a testület elnöke reményét fejezte ki, hogy idén november 25-én, a legendás mérkőzés 65. évfordulóját már Aranycsapat Emléknapként ünnepelhetik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!