Bicsák Bence: komoly terveim vannak Tokióban

Sport, 2020.01.15

A triatlonos Bicsák Bence hivatalosan csak az olimpiai kvalifikáció májusi zárását követően lesz tokiói induló, de a világranglistán elfoglalt helyezésének köszönhetően már most biztos résztvevőnek számít, és ennek megfelelően készül az év, valamint pályafutása eddigi legfontosabb eseményére.

A 24 éves versenyző elmondta: amióta elkezdett sportolni, arra gondolt, hogy részt vegyen az olimpián. Miután a tavalyi szezonban már egyre jobb helyen állt a világranglistán, mindez valósággá vált számára.

"Már maga az olimpiai részvétel is komoly dolog, nekem azonban komoly terveim vannak Tokióban" - mondta Bicsák Bence azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen az idén 30 éves Magyar Triatlon Szövetség a sportág legnagyobb hazai támogatásáról szóló szerződést kötötte meg az E.ON Hungária Zrt.-vel.

A sportág jelenlegi legjobb magyar versenyzője hozzátette: miután az elmúlt négy évben már a felnőttek között is eredményes tudott lenni, hozzászokott a vele szemben támasztott elvárásokhoz, hogy pontszerzésre is esélyes triatlonosként tekintenek rá.

"Ez a teher már tavaly is érezhetően rajtam volt, ennek ellenére a július eleji versenysérülésemig a szezon első fele jól sikerült. És azért utána is volt biztató eredményem" - nyilatkozta.

Bicsák a világbajnoki sorozat jokohamai állomásán bronzérmes lett május közepén - első magyar triatlonosként érte el ezt a bravúrt -, majd három hónappal később hetedik helyen végzett az olimpiai tesztversenyen Tokióban. Augusztus végén a vb-döntőben nem remekelt ugyan - a 29. helyen végzett -, de összesítésben így is a 13. helyen zárta a pontversenyt, míg a szezonját egy bronzéremmel a világkupában.

Bicsák elmondta: nagy segítség a felkészülésében, hogy már nem elsősorban a pontokat kell gyűjtenie a ranglistán a sikeres olimpiai kvalifikáció reményében, hanem kimondottan úgy állíthatták össze az éves programját, hogy biztos induló Tokióban.

"Decemberben a kerékpárra helyeztük a hangsúlyt, januárban pedig atléták bevonásával a futás került előtérbe, hogy a gyorsaságommal még inkább versenyképes legyek a két legjobbal, a vb-címvédő francia Vincent Luis-vel, valamint az előző három évben vb-aranyérmes spanyol Mario Molával" - mondta. Hozzátette: februárban dél-afrikai edzőtáborban készül, majd március elején onnan utazik a szezon első versenyére, a vb-sorozat első állomására Abu-Dzabiba. Az olimpia előtt két héttel érkezik meg Tokióba az akklimatizálódás érdekében.

"Külön készülünk a korai, hét órás rajtra, amiről szívesen lemondtam volna, de az olimpiai tesztversenyen megtapasztaltuk, hogy az időjárást illik nagyon komolyan venni" - nyilatkozta. Kiemelte: a mezőny nagyon erős, rajta kívül 10-15 versenyző közel egyforma eséllyel pályázik a dobogós helyekre.

A magyaroknál további három versenyző van jelenleg kvótát érő helyen, amennyiben - Rióhoz hasonlóan - ezúttal is lenne a férfiak és a nők között két-két magyar induló, úgy az új versenyszámban, a vegyes váltóban is indulhatnának.

"Én úgy tervezem, hogy a férfidöntő után még lesz feladatom. Azt is nagyon szeretem, ha több magyar van a mezőnyben, nemcsak én egyedül, amikor meg együtt tudunk indulni magyar csapatként, az mindannyiunk számára nagyon különleges és felemelő élmény. Folyamatosan tartjuk egymással a kapcsolatot, hiszen nemcsak társak, hanem barátok is vagyunk. Nézem a versenyeiket, figyelemmel követem az eredményeiket, valamint a világranglistás helyezéseiket" - mondta.

A szponzori megállapodás kapcsán Bátorfi Béla, a magyar szövetség elnöke kiemelte: a szervezet mellett külön támogatást kap Bicsák, valamint a 2018-ban junior világbajnok, 2019-ben U23-as vb-ezüstérmes Lehmann Csongor, illetve az E.ON névadója lesz több utánpótlás versenynek.

Kiss Attila, a zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: sok közös pontot lát cége, valamint a triatlon között, és bízik benne, hogy támogatásukkal a dinamikusan fejlődő sportág új lendületet kap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!