Bicsák, Faldum, Bragmayer és Horváth Karol voltak a triatlonos válogató legjobbjai

Sport, 2020.07.22

A férfiaknál Bicsák Bence és Faldum Gábor, a nőknél Bragmayer Zsanett és Horváth Karol bizonyult a legjobbnak szerdán a triatlonosok Lengyeltótiban rendezett vegyesváltó-válogatóján.

Lipták Tamás, a magyar szövetség szakmai igazgatója az MTI-nek elmondta: a versenyre a legjobb magyar triatlonosokat hívták meg - 20 férfit és 15 nőt -, és az egy igazolt hiányzó, Tóth Tamás kivételével rajthoz is állt a hazai élmezőny, amelynek tagjai a junior, az U23-as és a felnőtt korosztályban nemzetközi szintű teljesítményre képesek.

A délelőtti egyéni időfutam során alakult ki a délutáni döntő mezőnye, amelyet a férfiaknál tízen, a nőknél hatan alkottak. Az egyéni időfutamban elért eredmények alapján a férfiaknál az esélyeknek megfelelően Faldum (időeredménye 20:27 perc) és Bicsák (20:29 p), a nőknél Bragmayer (22:52 p) és Horváth Karol (23:30 p) bizonyult a legjobbnak. Ötödik helyével a riói olimpikon Kovács Zsófiának (24:00) is sikerült kvalifikációt szereznie a fináléra, ahol azonban már nem állt rajthoz.

Délután újabb szupersprint, de már az új olimpiai szám, a vegyes váltó hivatalos - 300 méter úszásból, 8 kilométer kerékpározásból és 2 kilométer futásból álló - távja várt a még versenyben lévőkre. A végeredmény a délelőtti és a délutáni teljesítmény összesítésével alakult ki.

A női döntőben Bragmayer magabiztos versenyzéssel győzött (24:37 p), minden számot kontroll alatt tartott. Mögötte Horváth Karol és Kropkó Márta vívott nagy csatát egymással, és - mint délelőtt is - előbbi (25:13 p) ezúttal is kevéssel jobbnak bizonyult utóbbinál (25:25 p). A női finálé résztvevőinek beérkezési sorrendje nem változott az elődöntőhöz képest.

A férfi döntő szorosabb küzdelmet hozott, amelyben csak fokozatosan maradt el az élbolytól egy-egy versenyző. Végül a futásnál már csak négyen csatáztak a győzelemért és a tagságért a váltóban. Bicsák nagyszerű utolsó számával végzett elsőként (21:25 p), megelőzve Lehmann Csongort (21:29 p), Faldumot (21:34), valamint a tempót a döntőben sokáig diktáló Dévay Márkot (21:37 p). Az összesített pontszámot tekintve így Bicsák bizonyult a legjobbnak (3 pont), Faldum (4 pont) és Lehmann Csongor (6 pont) előtt.

A női győztes, Bragmayer elmondta, kifejezetten készült a vb-válogatóra, ami a szezon első felének fő versenye volt.

"A magaslati edzőtáborban olyan edzéseket végeztem, hogy a csúcsteljesítményem a válogatón jöjjön ki. A hétvégi ob-n, Tatán olimpiai távon győztem, így viszont most még a délelőtt folyamán sem éreztem magam elég frissnek. Azért már akkor is próbáltam olyan tempót menni, hogy domináljak, amivel a rivális lányokra rá tudok ijeszteni egy kicsit, de közben azért ne égessem ki magam. Ez összejött, és mivel ezt a pályát ismerem, a körülmények és a szurkolók pedig nagyszerűek voltak, a döntőben meg tudtam csinálni, amit terveztem, a bringa második felében megszöktem és magabiztosan győztem" - mondta.

Kiemelte, bár a járvány miatt csonka a szezon, azért már alakul a nemzetközi naptár, ő pedig igyekszik minden alkalmat megragadni, hogy versenyen induljon - ezért is akar bekerülni a vb-váltóba -, és a nemzetközi mezőnyben szerezzen további rutint, valamint önbizalmat.

A férfiaknál első Bicsák Bence kiemelte, neki is fontos volt a válogató, de kimondottan nem készült a szupersprintre.

"Általában arra helyezzük a hangsúlyt, hogy amikor versenyen indulok, stabilan legyen egy szint, amit mindig könnyedén elérek. Ahol lehetett, rajthoz álltam a szezonban, és tavasszal még gondolni sem mertem rá, hogy nyár közepére ilyen formában leszek" - nyilatkozta.

Bicsák a válogatóval kapcsolatban közölte, számára is kihívás volt, hogy miként tudja beosztani az erejét egy nap alatt két versenyen.

"Már délelőtt is oda kellett tennünk magunkat, és mivel szinte pihenő nélkül vágtunk a döntőbe, így annak végére kicsit elfogyott a mentális erőm" - emelte ki, majd dicsérte a hazai mezőnyt. "Mindannyian elég jó formában érkeztünk erre a válogatóra, amelyen bizonyítottuk, hogy többen is képesek vagyunk nemzetközi teljesítményre. Ez a rivalizálás jót tesz nekem, a riválisoknak és persze a magyar triatlonnak".

A vegyes váltók hamburgi, eredetileg július közepére kiírt világbajnokságát szeptember elején rendezik meg. Az ott rajthoz álló magyar négyest - a válogatón elért eredményt alapul véve - később jelöli ki a magyar szövetség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!