Birkózó Eb - Lőrincz Tamás is bronzért küzdhet, Korpási első meccsén kikapott

Sport, 2018.05.01

Lám Bálinthoz hasonlóan Lőrincz Tamás is megnyerte vigaszági mérkőzését, így a bronzéremért küzdhet majd a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában a Kaszpijszkban zajló birkózó Európa-bajnokság keddi versenynapján, amelyen a címvédő Korpási Bálint rögtön az első meccsén kikapott a 72 kilósok között, Kiss Balázs (97 kilogramm) és Torba Erik (60 kilogramm) viszont a nyolc közé jutott.

A háromszoros Eb-győztes, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Lőrincz hétfőn egy győzelem után a nyolc között kikapott a világbajnok vajdasági Nemes Viktortól, aki viszont döntőbe kerülésével újabb esélyt adott a magyar klasszisnak.

Lőrinczet a vigaszág első körében látottak alapján kicsit lehetett félteni a fehérorosz Kazbek Kilovtól, a mérkőzés azonban minden aggodalmat gyorsan eloszlatott. A kezdeti állóharcban ugyanis Lőrincz volt az aktívabb, 1,20 percnél intették (1-0) és leküldték a fehéroroszt. A Budapesti Honvéd birkózója Kilov feje elé ugrott, s úgy próbálta felülről összefogni a derekát. Néhány másodpercig teljesen hasztalannak látszott a küzdelme, végül azonban sikerült fogást találnia, ráadásul riválisa beszorult a magyar törzse és lába közé. Lőrincz ezek után hol az egyik, hol a másik irányba billentette, s gyorsan elérte a technikai tushoz szükséges különbséget, amelyet a fehérorosz reklamációt követő videózás is megerősített (9-0).

Lőrincz Tamás a harmadik helyért a svéd Alex Michel Bjurberg Kessidisszel küzd majd a 17 órakor kezdődő helyosztós programban.

A kedden bemutatkozó öt magyar közül négyen léptek eddig szőnyegre, s a mérleg felemás.

A 2009-es világbajnok, tavaly vb-n és Eb-n is harmadik Kiss Balázs (97 kilogramm) két, Torba Erik (60 kilogramm) pedig egy győzelemmel a nyolc közé jutott, ugyanakkor Kozák István (67 kilogramm) és a címvédő Korpási Bálint (72 kilogramm) kikapott.

Kiss remek produkcióval rukkolt elő a selejtezőben, amelyben a fehérorosz Sziarhej Sztaradubot két gyönyörű válldobással, egészen könnyedén 6-0-ra győzött le, s ezzel a nyolcaddöntőbe verekedte magát.

A folytatás is hasonlóan sikerült, ugyanis a dán Mathias Bak egy kiléptetéssel hiába vezetett ellene, a legendás "gyötrő" Kiss-féle állóharc felőrölte a skandinávot, a magyar pedig előbb egy intést ért el, lent pedig kétszer is gyönyörűen megpörgette, így 5-1-es sikerrel jutott tovább.

Torba Erik a litván Justas Petraviciusszal fordulatos meccset vívott, amelyen 2-0-ra és 4-2-re is riválisa vezetett, ám a végét erővel sokkal jobban bíró magyar szép kivitelekkel fordított, s 5-4-gyel jutott a nyolc közé.

Kozák István és Korpási Bálint egyaránt roppant bosszantó vereséget szenvedett, s mindkét meccsen erősen vitatható bírói döntések születtek, ami nem a magyaroknak kedvezett.

Az Eb- és vb-győztes Korpási az orosz Adam Kurak ellen remekül kezdett, intéssel, majd lentről pörgetéssel 3-0-s előnybe került. Viszont néhány másodperccel később egy figyelmetlenség után riválisa kiterelte a szőnyegről, amiért két pontot kapott. Sike András és Repka Attila egyaránt értetlenül állt a döntés előtt, mert Kurak akciója szerintük egy pontot ért. Ám ez nem változtatott semmin. A folytatásban aztán az orosz mindent megtett, nagyon stabilan és keményen dolgozott állásból, így kevéssel a vége előtt meg is intették a magyart, Kurak pedig 3-3-mal, később szerzett ponttal győzött.

Sike András a meccs után az oldalbírónál reklamált, ami nem tetszett az orosz szövetségi kapitánynak, aki összeszólalkozott a magyar szakemberrel, s mindkettejüknek szükségük volt némi időre, hogy némileg megnyugodjanak.

A 67 kilóban érdekelt Kozák a dán Fredrik Holmquist Bjerrehuus ellen óriási tempóban kezdett, ami viszont a bírónak egyáltalán nem tetszett, mármint az, hogy Kozák nagy lendülettel ütközött többször is a dánnal. A mérkőzésvezető előbb figyelmeztette néhányszor, majd másfél perc után két pontot érően meg is intette. Ez az intés meghatározta a meccset. Egy kiléptetéssel ugyanis 3-0-ra növelte előnyét a dán, akit egy szabálytalan védekezésért szintén kétpontos intést kapott, de 3-2-re ő nyert.

Sike András közölte: nem érti, mi volt szabálytalan.

Korpási és Kozák egyaránt még a vigaszági folytatásban reménykedhet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!