Birkózó Eb - Mindhárom magyar kikapott az első meccsén

Sport, 2018.05.05

Mindhárom szombaton bemutatkozó magyar szabadfogású versenyző, Molnár József (61 kg), Gulyás Zsombor (74 kg) és Veréb István (86 kg) már az első meccsén kikapott az oroszországi Kaszpijszkban zajló birkózó Európa-bajnokságon.

A tavalyi kontinensviadalon bronzérmes Veréb István nyitotta meg magyar szempontból a napot az Ali Alijev Arénában. A vb-harmadik sportolót a pénteki sorsoláson nem fogadta kegyeibe Fortuna, ugyanis a selejtezőben, a 16 közé jutásért kellett kezdenie, ráadásul a hazaiak junior világbajnoka, Artur Najfonov ellen.

A meccs elején eredménytelenül küzdöttek a felek, majd egy intéssel az orosz került minimális előnybe (0-1). Najfonov ezek után is aktívabb volt, s egy kiléptetéssel - kissé érthetetlen módon egy helyett - két pontot szerzett, amivel már kényelmes előnybe került. Verébnek 0-3-nál már mindenképpen akcióra törően kellett birkóznia, s ő mindent meg is tett azért, hogy eredményes legyen, ám riválisa jól védekezett, ráadásul egy kontrából le is vitte őt, így végül 5-0-ra győzött.

Rögtön Veréb után Gulyás következett, aki elképesztően nehéz ágra került, de édesapja, a szövetségi kapitány Gulyás István abban mindenképpen bízott, hogy a selejtezőben meg tudja verni a román Vasile Minzalát. Végül ez sem sikerült, legfőképp azért, mert amíg riválisa a meccs elején egyszer le tudta őt vinni, addig Gulyás hat perc alatt nem tudott akciót csinálni, csupán intéssel szerzett egy pontot, így 2-1-re kikapott.

Molnár József már kezdésnek kifejezetten nehéz riválist húzott, ugyanis a világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes Vladimir Dubov várt rá. Az esélyek egyértelműen a bolgár sikerét ígérték, Molnár ugyanakkor nagyon megnehezítette a dolgát, sőt, a győzelemtől sem állt messze.

Az első szakaszban tulajdonképpen semmi sem történt a szőnyegen, az összekapaszkodásokból eredménytelenül küzdöttek a felek. Mivel a szakasz nagyobb részében Dubov volt a passzívabb, őt intették, s fél perccel később - amíg pontot kellett volna csinálnia, de nem tudott - a magyar 1-0-ás előnybe került.

A szünet előtt már Molnárt is figyelmeztették, így egyértelmű volt, hogy aktívabban kell küzdenie a pihenőt követően, ő pedig így is tett, és egy szép lábra támadás után riválisa mögé került (3-0). Ekkor egyértelműen úgy tűnt, bravúrt hajthat végre a magyar, ám a menet közepén egy figyelmetlenség megpecsételte a sorsát. Dubov ugyanis gyors támadással levitte őt, Molnár pedig nem figyelt a jobb karjára, amit ellenfele be tudott fogni a testéhez, s így háromszor könnyedén pörgetett. Alig egy perc volt már csak hátra, amikor felálltak a felek, s Dubov 8-3-ra vezetett. A magyar a hátralévő időben megpróbált visszajönni a meccsbe, s egyszer megint le tudta vinni riválisát, pörgetésre azonban nem volt képes, így pedig 8-5-re kikapott.

A folytatásban Veréb és Molnár még abban bízhat, hogy legyőzőik bejutnak a fináléba, s ők a vasárnapi vigaszágon folytathatják a viadalt. Gulyás viszont már kiesett, miután Minzala rögtön a következő meccsén kikapott.

A szombat esti programban Nagy Mihály révén lesz magyar érdekelt: a 79 kilogrammban szereplő birkózó a bronzéremért lép majd szőnyegre a moldovai Alexandru Burca ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!