Birkózó Eb - Szabó László elődöntős, Kiss és Torba kikapott a nyolc között

Sport, 2018.05.01

Szabó László második mérkőzését is magabiztosan nyerte, ezzel pedig bejutott a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájának elődöntőjébe az oroszországi Kaszpijszkban zajló birkózó Európa-bajnokság keddi versenynapján, melyen ugyanez Kiss Balázsnak (97 kilogramm) és Torba Eriknek (60 kilogramm) nem sikerült, mindketten kikaptak a nyolc között.

Az UTE sportolója első meccsét gyors tussal nyerte meg, a másodikon viszont a 2016-os világbajnok orosz Ramazan Abacsarajev következett, aki ugyan nem remekelt első szőnyegre lépése alkalmával, ám így is sokkal nehezebb feladatnak ígérkezett a legyőzése, mint amilyen az osztrák Michael Wagneré volt.

Az összecsapás jól indult, Szabó tűnt aktívabbnak, az orosz ugyanakkor szűken birkózott, nem engedett fogást magán, viszont veszélyesnek sem látszott. Az intés a hazai pálya ellenére is az orosz ellen érkezett majdnem két perc birkózás után, ami 1-0-s magyar előnyt eredményezett, lentről viszont Szabónak nem sikerült akciót csinálnia, pedig többször tűnt úgy, hogy megvan a szükséges fogás hozzá.

A menet hajrájában aztán egyszer csak Abacsarajev fájdalmasan a bordáihoz kapott, gyors ápolás után azonban folytatta a küzdelmet. A szünetben az oroszt jegelték, Szabót pedig tüzelték, Repka Attila és Sike András kapitány is folyamatosan adta a tanácsokat, kérték, hogy nagy tempót diktáljon, és keményen mozgassa, a karját, fejét támadja a riválisnak.

A pihenő láthatóan nem segített az oroszon, akit a magyar vb-bronzérmes folyamatosan gyötört, majd szépen összefogott és kétkaros szaltóval eldobott. A földet érésnél Abacsarajev arca eltorzult a fájdalomtól, Szabó pedig még meg is pörgette. Az orosz ezek után hosszú ideig feküdt földön, majd jelezte, nem tudja folytatni a küzdelmet.

"Az eleje szoros volt, aztán, amikor megrántottam a fejét, éreztem, hogy megroppant a bordája. Ezek után nagyon keményen téptem a fejét és a karját, mentem, ahogy tudtam" - nyilatkozta a meccs után Szabó László, majd az esti, a világbajnoki címvédő örmény Makszim Manukjan elleni elődöntőjére is kitért: "az örmény sokkal keményebb dió lesz. Az osztrákról és az oroszról is tudtam, hogy nem tud eldobni, Manukjan viszont veszélyes."

A másik két negyeddöntős magyarnak nem sikerült győznie.

Torba Eriknek egy pillanatig sem volt esélye az orosz Szergej Jemelin ellen, aki kétszer is nagyot dobott rajta, és kevesebb mint két perc alatt 8-0-ás technikai tussal győzött.

A 2009-es világbajnok Kiss veresége lényegesen fájdalmasabb volt. A tavaly az Eb-n és a vb-n is harmadik 35 éves magyar klasszis ugyanis kiválóan birkózott a grúzból szerbé lett Mikheil Kajaia ellen. Nagy iramot diktált, ellenfelét ezért meg is intették, lent pedig egyszer még szépen meg is pörgette ellenfelét. Hiába volt azonban félidőben 3-0-s a BVSC kötöttfogásújának az előnye, a Kissnél egy fejjel magasabb szerb izomkolosszus elérte, hogy leküldjék ellenfelét, ott pedig háromszor könnyedén pörgetett, így 7-3-ra már ő vezetett, amikor állásból folytatták a küzdelmet, a mérkőzés pedig eldőlt.

Kiss és Torba, ahogy a címvédő Korpási Bálint (72 kilogramm), valamint Kozák István (67 kilogramm) is még a szerdai vigaszágra kerülhet, ha legyőzőik bejutnak a döntőbe.

Az Ali Alijev Arénában zajló Eb keddi elöntői magyar idő szerint 16.15-től kezdődnek, míg a döntők és bronzmérkőzések 17.00-től.

Az éremcsatározások során Lőrincz Tamás (77 kilogramm) és Lám Bálint (130 kilogramm) lesz érdekelt. Mindketten a harmadik helyért lépnek szőnyegre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!