Birkózó-vb - Korpásinak a világbajnokság az olimpia

Sport, 2018.05.31

Ismét Budapesten lenne világbajnok Korpási Bálint, aki számára talán még csapattársainál is nagyobb jelentősége van egy-egy birkózó vb-nek, mivel a BVSC kötöttfogásúja nem olimpiai súlycsoportban versenyez.

"Nekem a vb az olimpia. Ráadásul, ha ez hazai környezetben van, akkor nem tehetek mást, minthogy kettőzött erővel készülök arra, hogy ismét dobogóra álljak" - nyilatkozta a 31 éves sportoló az MTI-nek.

Az olimpiák közötti időszakban nem ritka, hogy a birkózók nem olimpiai súlycsoportokban, hanem a fogyasztás szempontjából számukra kedvezőbb nem ötkarikás kategóriákban versenyeznek, majd aztán a játékok közeledtével visszatérnek abba a súlyba, amely szerepel a játékok műsorán. Korpásinál ugyanakkor nem ez a helyzet.

"Súlyom és magasságom nem teszi lehetővé, hogy olimpiai súlycsoportban lépjek szőnyegre, ezért nekem most a 72 kilósok között kell bizonyítanom" - jegyezte meg Korpási, akinek a karrierjében a nem olimpiai súlyok 2014-es bevezetése hozott áttörést. Addig ugyanis éppen azzal a problémával küzdött, hogy az akkori kategóriák közül a 74 kilóba "kicsi", a 66-ba viszont túl "nagy" volt. Az első igazán nagy sikere a 2015-ös Európa Játékokon szerzett ezüstérme volt, 2016 óta pedig minden világversenyen dobogóra állhatott.

Két éve az Eb-n harmadik, a decemberi, nem olimpiai súlycsoportok vb-jén első lett a magyar fővárosban, tavaly pedig éppen fordítva, a kontinensviadalt megnyerte, a világbajnokságon pedig bronzérmet szerzett. Korpási idén eddig tartja a sormintát, ugyanis - "páros év lévén" - az Eb-t bronzzal zárta.

"Jó kis slusszpoén lenne, ha az Eb-bronz után egy vb-arany következne ősszel" - fogalmazott a magyar klasszis, aki a kötöttfogású válogatott tagjaihoz hasonlóan eltökélten készül az október 20. és 28. közötti budapesti világbajnokságra. - "Lesz olyan időszak a nyár elején, amikor majdnem minden hétvégén lakodalomban leszünk a feleségemmel, így a sok edzés mellett alkalom nyílik egy kis lazításra is. Többek között az ugyancsak válogatott Szabó Laci "fejét is bekötik majd". - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!