Birkózó-vb - Veréb és Ligeti is vereséget szenvedett

Sport, 2017.08.25

Veréb István és Ligeti Dániel is kikapott a nyolcaddöntőben a párizsi birkózó-világbajnokság pénteki, első szabadfogású napján, így már csak a vigaszági folytatásban bízhatnak.

A fogásnem két riói olimpikonja közül Ligetit, a szombathelyiek nehézsúlyúját (125 kg) szólították szőnyegre előbb a nyolcaddöntők során. A többszörös Eb-érmes az amerikai Nicholas Gwiazdowski ellen mérkőzött, akinek eddig nem voltak kiugró eredményei, igaz, júliusban megnyerte a rangos madridi nemzetközi viadalt.

Gwiazdowskiról sejteni lehetett, hogy nem lesz könnyű ellenfél, de arra, ami a szőnyegen történt, senki sem számított a magyar oldalon. Már a kezdés is sokkoló volt, ugyanis az amerikai Ligeti lábát az első másodpercekben könnyedén kapta ki, s mögé került. Ekkor azonban még azt lehetett hinni, hogy csupán Ligeti figyelmetlensége eredményezte az akciót, s a folytatásban a 28 éves magyar jobb lesz. Ám nem így történt, Gwiazdowski ugyanis az összekapaszkodásokból rendre könnyedén húzta ki ellenfele bal lábát. A szünetben már 6-0-ás hátrányban volt Ligeti, aki ezután sem tudott mit kezdeni a tengerentúli sportoló stílusával, mindössze egyetlen kitolása volt csak a meccsen, amíg az amerikai a második három percben is levitte kétszer, s végül bántóan simán, 10-1-re győzött.

"Hiába éreztem úgy, hogy jól sikerült a felkészülés, összeakadtam megint egy amerikaival. Ellenük szinte csak a vb-ken van esélyünk birkózni, s ezért nem ismerem őket. Többször meglepett a lábra menéssel" - mondta elkeseredetten Ligeti Dániel, hozzátéve, nem tudja mi az oka, hogy az olimpiákon és a vb-ken rendre nem jön ki neki a lépés.

Ligetivel ellentétben Veréb remekül kezdte a lengyel Zbigniew Baranowski elleni nyocladdöntőjét, melyben tulajdonképpen ott folytatta, ahol a selejtezőben ukrán riválisa ellen abbahagyta. Az első menetben friss volt és koncentrált, Baranowski nem bírt vele, s két gyönyörű levitellel 4-0-ás előnybe került.

A pihenőnél azt lehetett érezni, hogy a szombathelyi szabadfogású könnyedén lép majd tovább a nyolc közé, s még akkor sem tűnt ijesztőnek a helyzet, amikor Baranowski egyszer levitte őt, majd 1:10 perccel a vége előtt egy intéssel 4-3-ra feljött.

Veréb azonban ekkor kicsit türelmetlenné vált, talán el akarta dönteni végleg a meccset, s kissé elhamarkodottan lábra ment, melyet azonban ellenfele megkontrázott, s átvette a vezetést. Veréb ekkor már egypontos hátrányban volt, s kevesebb mint fél perccel a vége előtt újra támadott, de ismét a jól kontrázó Baranowski örülhetett.

Tíz másodperc maradt már csak, amikor egy lendületes kitolás után a magyar 7-5-re szépített, ám az utolsó lábra támadása megint rosszul sikerült, s a félidőben még sima győzelemnek tűnő mérkőzést végül 9-5-re elveszítette.

"Nagyon jól kezdődött, minden rendben volt, de aztán sajnos túl sokszor támadtam, úgy kellett volna birkózni mint az ukrán ellen, kontrákból pontokat szerezni. Ezt a meccset meg kellett volna nyerni, főleg 4-0-ról, sajnos hibáztam" - összegezte a meccset Veréb István.

Ligeti és Veréb a 61 kilogrammosok selejtezőjében vesztes Molnár Józsefhez hasonlóan már csak a vigaszágban reménykedhet, melyhez legyőzőjük döntőbe kerülésére van szükségük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!