Birkózó Eb - Ligeti bronzért küzdhet, Barka elődöntős

Sport, 2017.05.05

Barka Emese és Ligeti Dániel is bejutott az elődöntőbe, utóbbi azonban ott kikapott, így a bronzéremért mérkőzhet majd az újvidéki birkózó Európa-bajnokság pénteki versenynapján. Gulyás Zsombor a negyeddöntőben vereséget szenvedett.

Az Európa Játékok-győztes Barka és a háromszoros Eb-dobogós Ligeti egyszerre, egymás melletti szőnyegen küzdött az elődöntőért, s mindketten izgalmas csatában harcolták ki a négy közé kerülést, előbbi ráadásul nem mindennapi fordítást bemutatva. A két mérkőzést a helyszínen tekintette meg Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság kedden megválasztott elnöke, illetve Fábián László, a MOB új főtitkára, majd elmentek tárgyalni Nenad Laloviccsal, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnökével.

A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligeti a lengyel Robert Barannal mérkőzött. Az összecsapás a szabadfogás kevés szépségét vonultatta fel, cserébe óriási küzdelem zajlott a szőnyegen. Az első menetben minden úgy alakult, ahogy a magyar tábor remélte, a szép számú és nagyon lelkes szurkolótábor bíztatta szombathelyi nehézsúlyú ugyanis a harmadik percben a lengyel figyelmeztetése révén egy pontot kapott, s egy szép kivitelért még egyet, így 2-0-ra vezetett. A folytatásban Ligeti nehéz pillanatokat is átélt, de Baran nem tudott akciót csinálni, így a lengyel hiába kapott egy pontot a magyar passzivitásért, a meccset 2-1-re Ligeti Dániel nyerte.

Kevéssel ez után már az elődöntőben szólították szőnyegre a szombathelyi sportolót a lehető legnehezebb ellenfél, Taha Akgül ellen. A 26 éves török az utóbbi években a nehézsúly egyeduralkodója, a riói olimpián és a legutóbbi két világbajnokságon is győzött. A meccs esélyese egyértelműen ő volt, a magyar birkózó azonban nagy csatára késztette, igaz, a végén magabiztosan győzött Akgül.

Az első menetben Ligeti jól védekezett, passzivításáért azonban ellenfele került előnybe, ráadásul fél perccel a szünet előtt hiába menekült ki szépen a török szorításából, Akgül egy gyors támadással mégis levitte és mögé került.

A második szakaszban elkeseredetten küzdött a magyar riói olimpikon, de nem tudta megingatni ellenfelét, aki egyszer még mögé is került, így végül 5-0-ra diadalmaskodott és készülhet a döntőre, míg Ligeti az esti bronzcsatára.

Barka a nyolc között az orosz Valerija Koblovával meccselt, s 5:25 percig úgy tűnt, sima vereséget szenved. A Csepel versenyzője ugyanis hiába próbált meg mindent, nem talált fogást riválisán, aki az első menetben kétszer is levitte őt (0-4), majd a második szakaszban, egy perccel a vége előtt egy szép láb-kirúgás után ismét. Ekkor 6-1 állt az eredményjelzőn - Barka az orosz passzivitásáért kapott pontot a második menetben -, ezt követően viszont a magyar birkózó nagyobb sebességre kapcsolt. Az elfáradó oroszt előbb levitte, majd lábát összefogva pörgette meg (5-6), három másodperccel a vége előtt pedig derékra támadás után ismét mögé került, s 7-6-ra győzött.

Barka az elődöntőben a norvég Grace Bullennel találkozik.

A 70 kilogrammos Gulyás Zsombor a román Adrian Moiséval csapott össze a negyeddöntőben. A szövetégi kapitány, Gulyás István fia nem birkózott jól az első három percben, passzivitásért ellenfele kapott pontot, ráadásul le is vitte őt egyszer Moise (0-3). A folytatásban egyértelműen a magyar volt az aktívabb, a román csak őrizte előnyét. Gulyás előbb megkapta a passzivitásért járó pontot, az utolsó percben pedig többször is nagyon közel állt ahhoz, hogy akciót hajtson végre, ám riválisa jól állt ellent, az utolsó másodpercben bele is tudott kontrázni Gulyás támadásába, aki így 5-1-re kikapott, s már csak a vigaszági szereplésben bízhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!