Birkózó Eb - Lőrincz Viktor elődöntős, testvére és Korpási a nyolc között

Sport, 2017.05.07

Lőrincz Viktor és testvére, Tamás, valamint Korpási Bálint is megnyerte első két meccsét az újvidéki birkózó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján, így előbbi elődöntős, míg utóbbi kettő a nyolc közé jutott. Bácsi Péter ugyanakkor rögtön első meccsén kikapott.

A napot magyar szempontból Korpási, a kötöttfogásúak 71 kilogrammos kategóriájának világbajnoka indította, aki kiváló "bemelegítő-partnert" kapott kezdésként. Az osztrák Cristoph Burger nem állította nehéz feladat elé a BVSC sportolóját, aki könnyedén szerezte pontjait, és 8-0-ás technikai tussal tudta le a kötelezőt.

A nyolcaddöntőben szintén könnyebbek tűnő rivális követezett a svájci Nicolas Christen személyében. A papírforma könnyed Korpási-győzelmet sejtetett, s a meccs a vártak szerint alakult. Christen ugyan végig bírta a magyar ellen, ám pontszerzésre esélye sem volt, Korpási pedig 4-0-ás sikerrel jutott a nyolc közé.

Lőrincz Tamás háromszor nyert már korábban Eb-t, mégis ez az újvidéki viadal teljesen más számára mint a korábbi kontinensviadalok, hiszen most mutatkozott be világversenyen új súlycsoportjába, a 75 kilóban.

A ceglédiek olimpiai ezüstérmesének selejteznie kellett, ám talán még jól is jött számára a korai kezdés, ugyanis a finn Tero Halmasmaeki volt az ellenfele, akit nagyon könnyedén győzött le. A meccsen másfél perc "ismerkedés" után Lőrincz mögé ment és pörgetett, majd a második menetben újabb akciókat mutatott be, s több mint egy perccel a mérkőzésidő vége előtt 8-0-ás technikai tussal nyert.

A folytatásban már sokkal komolyabb feladat következett a számára, a nyolcért ugyanis a grúz Gela Bolkvadzét kellett legyőznie, ami nem ment egyszerűen. Az első menet meddő állóharcában egy ideig Bolkvadze volt valamivel aktívabb, s 1-0-ra vezetett, ám Lőrincz tempót váltott, s még a szünet előtt elérte, hogy riválisát is intsék (1-1). Akciót a második három perc sem hozott, ám egyértelműen Lőrincz irányított, így a grúzt ismét intették, a 2-1-es eredmény pedig már a végéig nem változott.

Testvére, Lőrincz Viktor (85 kg) nem panaszkodhatott a sorsolásra, mivel a 16 között kezdett, ott pedig a litván Julius Matuzeviciusszal találkozott. A meccsen Lőrincz szokásához híven nagy iramot diktált, s két intéssel, illetve a második menet elején bemutatott mögékerüléssel 4-0-ás sikert aratott.

A negyeddöntőben a - verhetetlennek szintén nem mondható - észt Eerik Aps következett, aki ellen a kétszeres világbajnoki bronzérmes magyar szinte lemásolta korábbi produkcióját. Lőrincz folyamatosan terelgette riválisát a szőnyegen, Aps végig hátrált a meccsen, háromszor is intették, egyszer pedig kiléptette őt a magyar, aki egy újabb 4-0-ás sikerrel jutott be az elődöntőbe.

A nap eddigi egyetlen vereségét a világ és kétszeres Európa-bajok Bácsi Péter szenvedte el a 80 kilósok selejtezőjében. Az FTC sportolója a horvát Bozo Starcevicsel került szembe, aki nagyon zártan birkózott, s nem tudott vele mit kezdeni a magyar. A találkozót intések döntötték el, s mivel az egy-egy büntetőpont közül Bácsié volt a későbbi, a horvát jutott a 16 közé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!