Cselgáncs Eb - Szigetvári olimpiai bajnokot vert, négy magyar még versenyben

Sport, 2017.04.22

A szombaton érdekelt nyolc magyarból négy van még versenyben a varsói cselgáncs Európa-bajnokságon, a nehézsúlyú Szigetvári Mercédesz meglepetésre olimpiai bajnokot vert meg.

Az egyéni küzdelmek zárónapján első magyarként Salánki Evelin lépett tatamira a Torwar Arénában, s ellenfele, Assunta Galeone a mérkőzés elején ujjsérülést szenvedett. Mivel az olasz bal kézzel nem tudott fogást felvenni, egyre passzívabbá vált, a bíró háromszor megintette, ami az új szabályok szerint leléptetést jelentett. A tatabányai dzsúdós így bejutott a 78 kilogramm negyeddöntőjébe, azaz legrosszabb esetben is hetedik lesz.

Súlycsoporttársa, a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél 16 másodperc elteltével eldobta az olasz Valeria Ferrarit, és szintén a nyolc között van, majd néhány perc múlva Cirjenics Miklós is gyors győzelmet aratott. A paksi dzsúdós 44 másodpercnél szép dobással vetett véget az osztrák Aaron Fara elleni meccsének, és a 16 közé került. A szintén 100 kilós Fogasy Gergő már kevesebb szerencsével járt, mivel egy perc alatt ipponvereséget szenvedett a fehérorosz Mikita Szviridtől.

A 90 kilós Vér Gábor nagy mérkőzést vívott a francia Axel Clerget-vel, aki majdnem ippont kapott leszorítására, de a Honvéd versenyzője kibújt az ölelésből. Vazaaris hátrányát azonban már nem tudta ledolgozni, így kikapott és helyezetlenül zárt.

Nehézsúlyban jött a nap szenzációja, a második felnőtt Eb-jén szereplő Szigetvári Mercédesz ugyanis legyőzte az olimpiai bajnok francia Emilie Andeolt. A 18 éves bajai dzsúdós két dobására is vazaarit kapott - ez az új szabályok értelmében már nem egyenlő az ipponnal -, majd ügyesen tartotta előnyét, és bejutott a negyeddöntőbe. A szintén +78 kilós Kárpáti Emese karfeszítéssel kikapott a holland Tessie Savelkoulstól, mint ahogy a +100 kilós Bor Barna sem tudta végigküzdeni nyitómérkőzését. A paksiak háromszoros Eb-második büszkesége a hazai közönség előtt szereplő Maciej Sarnackival került szembe, aki egy indítást megkontrázva a földre döntötte, majd leszorította a magyart, és ipponnal nyert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!