EYOF - Letette az esküt a magyar csapat

Sport, 2017.07.22

Letette az esküt a győri 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) szereplő magyar csapat.

A vasárnapi nyitóünnepséggel megkezdődő és jövő vasárnapig tartó EYOF a 14 és 18 év közötti fiatalok versenye, amelyen tíz sportágban 130 versenyszámot rendeznek.

"Nagy ünnep előtt álltok, nagy várakozással, erős szívdobogással. Egykori olimpikonként átérzem, ami bennetek van" - mondta a fogadalomtétel előtt Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, aki hajnalban érkezett meg Lipcséből, ahol Szatmári András jóvoltából 27 év elteltével nyert ismét magyar férfi kardozó egyéniben világbajnoki címet. Kiemelte, a sport mellett a kultúra, az oktatás és a fair play is szerepet kap az EYOF-on.

"Szerencsések vagytok, hogy ilyen fiatalon egy hazai eseményen válhattok az olimpiai család részévé. Kívánom, hogy ez egy mérföldkő legyen számotokra az ötkarikás szereplés felé."

Emlékeztetett rá: a magyar versenyzők eddig 181 érmet, köztük 62 aranyat szereztek a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválokon.

"Mindannyiunk ünnepe az EYOF, hazánk első olimpiai eseménye. Ahogy nektek
verseny az EYOF, úgy Magyarország rendezőként száll ringbe. Eredményes versenyzést, Győrnek sikeres rendezést kívánok. Büszkék vagyunk rátok, büszkék vagyunk Győrre!" - tette hozzá.

"Mindig nagy öröm elhivatott, tehetséges, fiatal sportolók körében lenni. Nagy lehetőség számunkra, hogy a vizes világbajnoksággal, a világ harmadik legnagyobb sporteseményével egy időben e nagyszabású, olimpiai rendezvényt is hazánkban köszönthetjük" - mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Hozzátette, az EYOF célja, hogy a fiatalság nevelésével hozzájáruljon a világ szebbé és békésebbé tételéhez, és ez a sporton keresztül valósul meg. Mint fogalmazott, "vezérelvünk a barátság, a szolidaritás, a szabályok betartása, a fair play és a nemes küzdelmek megtartása".

"A legnagyobb reménységeink vagytok, a jövő olimpiai bajnokai és példaképek lehettek. Bebizonyítottátok, hogy tehetséggel és kitartással úrrá lehet lenni a küzdelmes napokon. Magyarország büszke fiatal reménységeire!" - folytatta.

A fogadalomtétel szövegét Pál Tamara kézilabdázó és Zombori Gábor úszó mondta elő a Budapest Kongresszusi Központban rendezett szombati ünnepségen, a 152 sportoló Kulcsár Krisztiánnal és Fábián László csapatvezetővel mondta el az esküt.

A magyar csapatot 24 atléta, 12 cselgáncsozó, 6-6 kajak-kenus és kerékpáros, 15-15 fiú és leány kézilabdázó, 12-12 fiú és leány kosárlabdázó, valamint röplabdázó, 4 teniszező, 6 tornász és 16 úszó alkotja. A sportszakemberekkel, csapatirodával, edzőkkel, orvosokkal, masszőrökkel együtt 204 fős a delegáció.

A győri eseményre ötven országból 2500 sportolót és 1100 kísérőt várnak.

Az ETO Parkban vasárnap 20.30-kor kezdődő nyitóünnepségen a cselgáncsozó Sipőcz Richárd viszi majd a magyar zászlót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!