Felavatták Szusza Ferenc szobrát Újpesten

Sport, 2017.05.11

Felavatták az Újpest labdarúgócsapatának legendás játékosát és edzőjét, Szusza Ferencet ábrázoló szobrot csütörtökön a róla elnevezett stadion mellett.

Felavatták Szusza Ferenc szobrát Újpesten Somos András, az UTE elnökségi tagja elmondta, hogy az embernagyságúnál némileg nagyobb bronzszobor Szabó Sándor Ferenc alkotása, amelyet Keleti Márton 1951-ben készült vígjátéka, a Civil a pályán című film egyik Balaton-parti jelenete ihlette.

Köszöntőbeszédében Somos az újpesti labdarúgás legemblematikusabb alakjának nevezte Szuszát, aki 21 év alatt 472 mérkőzésen 518 gólt szerzett, csupán egy alkalommal volt kiállítva és négyszer nyert bajnokságot, ami "ilyen színvonalon világszerte is szinte egyedülálló teljesítmény."

Szusza a pályafutása befejezését követően edzőként tevékenykedett, az Újpesten kívül irányította a Győri ETO, az Egri Dózsa, a lengyel Górnik Zabrze, illetve a spanyol Real Betis és Atlético Madrid csapatát is.

Somos András felidézte, hogy 2003 óta viseli a legendás csatár nevét a Megyeri úti stadion, a szurkolók pedig már a 2006-ban bekövetkezett halála után elhatározták, hogy szobrot állíttatnak az emlékére, vagyis 11 évig tartó előkészületek után került sor az alkotás felavatására. A mű létrejöttéhez rajtuk kívül jelentősen hozzájárult az újpesti önkormányzat, az UTE, a Górnik Zabrze, illetve annak drukkerei, valamint további magánszemélyek.

A Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében a Ferencváros egykori kiváló játékosa, Nyilasi Tibor - Szusza életművére utalva - úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a magyar futball visszakerüljön méltó helyére, meg kell őrizni a hagyományokat, mert abból lehet táplálkozni és építkezni.

"A múlt ismerete és megbecsülése nélkül a jövő nem létezik" - tette hozzá Nyilasi.
(MTI)

Galériánk

Felavatták Szusza Ferenc szobrát Újpesten Felavatták Szusza Ferenc szobrát Újpesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!