Férfi röplabda NB I - Kiegyenlített bajnokságra van kilátás - ELŐZETES

Sport, 2019.09.26

Több csapat is jó eséllyel pályázik a címvédő Kazincbarcika trónjára a férfi röplabda NB I pénteken rajtoló új idényében.

Az előző szezonban aranyérmes barcikaiak játékoskerete alaposan kicserélődött a nyáron: a kulcsemberek közül Szabó Dávid Romániába szerződött, Németh Szabolcs visszavonult és a női ezüstérmes Nyíregyháza másodedzője lett, a szlovák Lubos Macko ugyancsak befejezte pályafutását, míg az észak-macedón Vlado Milev maradása sem biztos.

A távozók helyére amellett, hogy fiatal röplabdázókat építenek be a keretbe, a borsodiak idegenlégiósokat szerződtettek: a kolumbiai válogatott Cristian Palaciost Spanyolországból, a brazil Marcílio Bragát pedig a Barcelona együttesétől érkezett.

"Az idei évnek jóval fiatalabb csapattal vágunk neki, és bár a felkészülésünk sem volt zökkenőmentes, mert a játékosok későn érkeztek, a tehetséges és a rutinos játékosok nagyon jó közeget alkotnak" - mondta az MTI-nek Marek Kardos, a VRCK szlovák vezetőedzője. Hozzátette, a bajnokság első heteiben még edzőmeccseket is vívnak majd szlovák együttesek ellen, céljuk pedig mindkét sorozatban - a bajnokságban és a Magyar Kupában - az aranyérem.

"Emellett nagyon fontos, hogy a fiatal játékosokat minél jobban beépítsük az első csapatba" - jelentette ki a szlovák szakember.

Az A csoportban a Kazincbarcika mellett az előző idényben Magyar Kupa-győztes Kecskemét, valamint a nyáron megerősödött MAFC pályázhat még az Extraliga-szereplést érő első három helyre. Az alföldieknek nyáron még az indulásuk is veszélybe került az előző tulajdonos kiszállása után, ennek ellenére javarészt változatlan kerettel vágnak neki az új évadnak. A fővárosiak több új magyar és külföldi röplabdázó szerződtetése mellett a kispadon is erősítettek: a játékos-pályafutását befejező, Bajnokok Ligája-győztes Nagy Péter lett az együttes vezetőedzője.

A másik csoportban az előző szezonban két ezüstérmet begyűjtött Pénzügyőr SE a csapat magját egyben tartotta, a keretet pedig fiatal, tehetséges magyar játékosok mellett brazil és hongkongi játékossal erősítette meg. Az áprilisban bronzérmes Kaposvár kispadjáról nyáron távozott az azóta szakmai igazgatóként dolgozó Demeter György: az edzőként összesen 15-szörös bajnok szakembert az argentin Ruben Wolochin váltotta. Az előző idény meghatározó játékosai közül Nagy Péter nem tagja már a csapatnak.

A somogyiak és a budapestiek az előzetes erőviszonyok alapján kiemelkednek a B csoportból, azonban a harmadik helyre többen is odaérhetnek: a tavaly nagy meglepetésre Extraligába jutott Debrecen mellett a nyáron erősítő Szolnok, valamint a 42 éves - korábban Olaszországban, Oroszországban és Törökországban is szerepelt - Mészáros Dömötört szerződtető Dunaferr SE is esélyes erre.

A 12 klub a magyar utánpótlás-válogatottal egészül ki: a junior és ifjúsági válogatottból összeálló csapat mindkét csoport minden tagjával egyszer-egyszer találkozik, eredményei beleszámítanak a végső összevetésbe, ugyanakkor az Extraligába nem kerülhet be.

A bajnokság lebonyolítása az előző szezonéhoz hasonló: az alapszakasz első körében oda-visszavágós rendszerben mérkőznek a csoportellenfelek, a tíz fordulót követően a két csoport három-három legjobb csapata az Extraligában újabb körmérkőzést játszik, míg a maradék hat csapat az NB I-ben folytatja ugyancsak tíz összecsapással.

A rájátszásban az Extraliga első két helyezettje automatikusan az elődöntőbe jut, míg a harmadik a hatodik, a negyedik pedig az ötödik helyezettel játszik a négy közé kerülésért két nyert meccsig. Az NB I első két helyezettje az Extraliga elődöntőjéről lemaradó csapatokkal vív osztályozót a jövőre hat együttest felvonultató legmagasabb osztályban való szereplésért.


A férfi NB I csapatai:
A csoport: Kecskeméti RC, MAFC-BME, magyar utánpótlás-válogatott, PTE-PEAC, Sümegi RE, Vidux-Szegedi RSE (újonc), Vegyész RC Kazincbarcika (címvédő)
B csoport: DEAC, Dunaferr SE, FINO Kaposvár, magyar utánpótlás-válogatott, MÁV Előre-BERICAP, Pénzügyőr SE, Szolnoki RK
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!