Férfi kézilabda Eb - Lékai: mi vagyunk az esélyesek a csehek ellen

Sport, 2018.01.16

Lékai Máté esélyesebbnek tartja a magyar válogatottat Csehország csapatánál a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének utolsó, szerdai játéknapja előtt.

A magyarok szombaton az olimpiai bajnok dánoktól 32-25-re, hétfőn az előző kontinenstornán ezüstérmes spanyoloktól 27-25-re kaptak ki. A csehek az első körben 17 gólos vereséget szenvedtek Spanyolországtól, hétfő este viszont óriási meglepetésre 28-27-re legyőzték Dániát.

"Biztos voltam benne, hogy szorosabb meccset fognak játszani, mint a spanyolokkal, de a győzelmük számomra is meglepetés volt. Ez is azt mutatja, hogy az Európa-bajnokságon bárki legyőzhet bárkit, itt már nincs gyenge csapat és könnyű mérkőzés" - nyilatkozta az MTI-nek kedden Lékai.

Az irányító hozzátette, mindezektől függetlenül esélyesebbnek tartja csapatát a harmadik csoportmérkőzésen, de fontos, hogy ezt a pályán bizonyítsák.

A Telekom Veszprém játékosa elismerte, hogy az eddigi két meccsén túlságosan sok technikai hibát vétett a válogatott.

"Sajnos ebben én járok az élen. Nagyon bánt, hogy így megy a játék ezen a tornán, nem úgy, ahogyan szeretném. Mindent megteszek, hogy ez javuljon, és úgy teljesítsek, ahogyan ősszel" - hangsúlyozta.

Lékai rámutatott, hogy a védekezésük a dánok elleni utolsó húsz percet kivéve jó, sőt a spanyolok ellen időnként kiváló volt, a támadójátékukkal viszont még vannak gondok, ez részben az összeszokottság hiányából adódik, "de ez nem lehet kifogás".

"Mindenki láthatta, milyen körülmények között zajlott a mérkőzés" - utalt a spanyolok elleni találkozó román játékvezetői párosának teljesítményére az irányító, de rögtön hozzátette, hogy csak magukat okolhatják a vereségért, mert sok hibát vétettek, pedig a spanyol csapat verhető lett volna.

"Ezt a mérkőzést meg kellett volna nyernünk, de nagyon bízom benne, hogy szerdán megszerezzük első sikerünket" - fogalmazott Lékai, aki szerint a csehek ellen nem lesz szükség arra, hogy lassítsák a játékot, ahogyan a hétfői találkozón tették.

Emlékeztetett rá, hogy a spanyolok - főleg Gedeon Guardiola sérülése után - eléggé nyitottan védekeztek, a csehek védelme viszont inkább a dánok játékára hasonlít.

"Ők is cserélnek a védekezés és a támadás között egy-két játékost. Alaposan fel fogunk készülni, és remélem, legalább négy góllal nyerünk, mert nem szeretnénk a spanyol-dán meccsre bízni a továbbjutásunkat" - mondta Lékai.

Amennyiben a magyarok minimum négy találattal legyőzik Csehországot, az esti mérkőzés eredményétől függetlenül a középdöntőbe jutnak. Kisebb különbségű siker esetén arra lenne szükség, hogy a dánok pontot szerezzenek.

Juhász Ádám is rámutatott, hogy kevesebbet kellene hibázniuk támadásban, mert a védekezésük mindkét meccsen jól működött.

"A spanyolok ellen nem éreztem játék közben egy olyan pontot, amikor eldőlt a mérkőzés, szinte végig fej-fej mellett haladtunk. A második félidőben voltak olyan időszakok, amikor ellépett az ellenfelünk, de a mai kézilabdában három gól nem olyan sok, vissza is tudtunk jönni" - fogalmazott a Tatabánya irányítója, akire a válogatottban szélsőként számítanak.

Hozzátette, a végén két kiállítás sújtotta a csapatukat, de ezt sem nevezte fordulópontnak. "Az emberhátrányt is ki lehet védekezni, de ez azért megkönnyítette a spanyolok dolgát, mert egyenlő létszámnál nehezen tudtak gólt lőni, az emberelőnyöket azonban jól kihasználták" - közölte Juhász.

A csehek meglepő sikere kapcsán megjegyezte, némileg nehezebbé vált a magyar válogatott feladata, de ő is úgy érzi, hogy meg tudják oldani a feladatot.

A magyar együttes egy évvel ezelőtt a franciaországi világbajnokság csoportkörét is úgy kezdte, hogy kikapott két esélyesebb ellenfelétől, Németországtól és Horvátországtól, de utána továbblépett csoportjából, majd a nyolcaddöntőben elbúcsúztatta Dániát.

"A világbajnokságon nem igazán számított, mit játszottunk a csoportban, hiszen utána egyenes kieséses szakasz következett, ezúttal viszont jó lett volna pontokat vinni a középdöntőbe. Most azonban már arra kell összpontosítanunk, hogy egyáltalán továbbjussunk, hiszen a cseheket semmiképpen nem lehet félvállról venni" - jegyezte meg Juhász Ádám.

Ligetvári Patrik arról beszélt, hogy hétfő este nagyon feszült volt a csapat, mert szerették volna megmutatni, hogy képesek megverni a spanyolokat, de reggelre tompult a csalódottságuk. Pozitívumként említette, hogy a játékosok nagyszerűen küzdöttek egymásért és a hazájukért.

"Számunkra is meglepetés volt a csehek sikere, nem gondoltuk, hogy képesek rá. Most minden erőnkkel azon vagyunk, hogy legalább négy góllal legyőzzük őket" - fogalmazott.

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány elárulta, szinte biztosan becseréli a keretbe Országh Ádámot, a Dabas jobbszélsőjét, és Fekete Dávidot, a Budakalász balszélsőjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!