Hét év után újra lesz Tour de Hongrie

Sport, 2015.05.08

Hétéves szünet után augusztusban újra megrendezik a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt.

Polony István, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke a pénteki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy hagyományteremtő céllal, augusztus 3. és 9. között tartják meg a Magyar Kerékpározás Hetét, melynek csúcseseménye lesz az idén 90 esztendős Tour de Hongrie.

"A kerékpározás robbanásszerű fejlődésen megy át, ezért szeretnénk, ha ezzel a rendezvénysorozattal új korszakot nyitnánk a sportág életében" - fogalmazott az elnök, aki szerint a hét nap alatt az ország több pontján túrákkal, versenyekkel és bemutatókkal kívánják bemutatni a sportág sokszínűségét, s mind a kilenc szakágát.

Eisenkrammer Károly, az esemény főszervezője elmondta, hogy a verseny Szombathelyről rajtol, onnan, ahol 1889-ben megalakult a hazai szövetség, és ahol az első velodrom is épült. A nyitó napon egy 20 km-es csapat időfutamot tartanak, majd másnap a vasi megyeszékhelyről Keszthelyre teker a mezőny. A 2. szakasz egy rövid autózás és kompozás után Balatonföldvárról rajtol és Kecskemétig tart. Ezt követően Karcag, majd a 4. szakaszon az ország legmagasabb pontja, Kékestető lesz a cél. A záró napon Gyöngyösről Budapestre kerekeznek a résztvevők, a cél pontos helyszíne még nem dőlt el.

Eisenkrammer Károly az MTI kérdésére hozzátette: a körversenyre 9-10 ország bringásait várják, a 100 fős mezőny legalább egyharmada magyar versenyző lesz. Az összdíjazást 5,5 millió forintra tervezik, miután a főszponzor OTP Bank félmillió forintot ajánlott fel az összetettben legjobb 23 évnél fiatalabb magyar kerékpárosnak.

A főszervező kifejtette, szeretnék elérni, hogy a Tour de Hongrie olimpiai pontszerző verseny legyen, ennek érdekében már meg is kérték az engedélyt a Nemzetközi Kerékpár Szövetségtől (UCI). Eisenkrammer beszélt arról is, hogy a következő években szeretnék a versenyt a Tour de France-hoz hasonlóan átvinni a környező országokba is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!