Kosárlabda Eb - Szalay Ferenc: a cél, hogy mindkét válogatott mindent kihozzon magából

Sport, 2017.05.02

A férfi és a női kosárlabda-válogatott sem esélyesként utazik a nyári Európa-bajnokságra, ám nem feltett kézzel fog pályára lépni - hangzott el a magyar szövetség keddi sajtótájékoztatóján.

A magyar szövetség (MKOSZ) elnöke, Szalay Ferenc emlékeztetett: négy évtized után először fordult elő, hogy mindkét felnőtt válogatott kijutott az aktuális Európa-bajnokságra.

"Nagy erőfeszítéseket tett mindkét csapat a kijutásért - mondta Szalay Ferenc. - A cél, hogy mindkét együttes felszántsa a parkettát, mindent kihozzon magából, még ha nem is lesz könnyű dolga egyik csapatnak sem. A közös munka, a jó szellemű játékosok kiválogatása sokat segített a selejtezősorozat sikereiben. Ebben nagy szerepe van, hogy mind a férfi, mind a női bajnokság kiegyensúlyozott és izgalmas idén" - utalt Szalay Ferenc az NB I-re.

Az elnök hozzátette, ez a nyár az építkezés egy újabb állomása, melynek célja, hogy hosszú távon ütőképes válogatottak alakuljanak ki az Európa-bajnoki mezőnyben.

"A hosszúra nyúlt bajnoki döntő miatt nem lesz sok pihenője a játékosoknak, de a lányok nagyon várják a felkészülés első napját. Székesfehérváron gyönyörű körülmények várnak majd minket, remélem, a kilenc felkészülési mérkőzés megmutatja nekünk, ki az 12 játékos, aki a bő keretből be fog tudni kerülni az utazó csapatba" - nyilatkozta Stefan Svitek női szövetségi kapitány.

Megjegyezte, a csoport nagyon nehéz, hiszen az olimpiai ezüstérmes spanyolok mellett a házigazda csehekkel is meg kell mérkőzni, amelynek szurkolói biztosan nagyszerű hangulatot fognak teremteni.

Stojan Ivkovic, a férfi együttes szövetségi kapitánya emlékeztetett rá, négy éve, amikor átvette a válogatott irányítását, a negyedik kalapból várták az Eb-selejtező sorsolását, most pedig kijutottak a tornára.

"Szeretnénk most is tovább fejlődni, ez az Európa-bajnokság csak egy újabb lépés a célunk, a világbajnoki szereplés felé. Romániában biztosan rengeteg magyar szurkoló lesz kint a találkozóinkon, ami nagy plusz motivációt adhat nekünk" - mondta Ivkovic.

Hozzátette, a keret még nem végleges, ugyanis az amerikai DeAndre Kane honosítása folyamatban van, amennyiben sikerül, akkor a szintén meghívott Rosco Allen mellett amerikai születésű irányítója is lehet az együttesnek.

"Harcolni megyünk, nem feltett kézzel lépünk pályára egyik mérkőzésen sem, de azt látni kell, hogy míg nekünk két klasszisunk van Hanga Ádám és Vojvoda Dávid személyében, addig a horvátoknál és a spanyoloknál 10-12 ilyen játékos van. Remélem, pár év múlva nálunk is lesz legalább négy-öt ilyen szintű kosaras" - fogalmazott Ivkovic.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a férfi Eb-re hatalmas érdeklődés van Magyarországról, ám jegyeket a magyar szövetség nem árusít, csak hivatalos jegyirodán keresztül lehet belépőt vásárolni. A szövetség képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy ha valaki nem a magyar csatornán keresztül vásárol jegyet, hanem mondjuk Romániában, annak egyáltalán nem lesz garantált, hogy beengedik a csarnokba, mivel a magyar szektorba csak itthon lehet jegyet venni.

A női válogatott felkészülése május 14-én, Székesfehérváron kezdődik, a csehországi Eb-ig a szlovénokkal, a horvátokkal és a szlovákokkal játszik két-két felkészülési meccset a csapat, valamint részt vesz egy olaszországi nemzetközi tornán is, ahol a házigazdán kívül Belgium és Oroszország lesz az ellenfél.

A férfiak július 12-től Kecskeméten készülnek az augusztus 31-én kezdődő Európa-bajnokságra, összesen 12 mérkőzéssel. A legrangosabb tornát Kazanyban vívja majd az együttes, amely a házigazdákon kívül a németekkel és Izlanddal találkozik.

A férfi Európa-bajnokságot augusztus 31. és szeptember 17. között rendezik négy országban, Finnországban, Izraelben, Romániában és Törökországban, míg a női Eb-re Csehországban kerül sor június 16. és 25. között.


Férfi válogatott, felkészülési tornák és mérkőzések:
július 26-28., Kecskemét: Magyarország, Szlovákia, Irán
augusztus 4-5., Maribor: Magyarország, Szlovénia, Csehország
augusztus 11-13., Kazany: Magyarország, Németország, Izland, Oroszország
augusztus 19-20., Székesfehérvár: Magyarország-Izland (két mérkőzés)
augusztus 24-26., Varsó: Magyarország, Anglia, Lengyelország, Irán


A férfi Eb csoportbeosztása:
C csoport (Kolozsvár): Horvátország, Csehország, Spanyolország, Montenegró, Románia, Magyarország


Női válogatott, felkészülési tornák és mérkőzések:
május 18-19., Székesfehérvár: Magyarország-Szlovénia (két mérkőzés)
május 26-28., Róma: Magyarország, Belgium, Olaszország, Oroszország
június 2-3., Székesfehérvár: Magyarország-Horvátország (két mérkőzés)
június 9-10., Székesfehérvár: Magyarország-Szlovákia (két mérkőzés)


A női Eb csoportbeosztása:
A csoport (Hradec Kralové): Magyarország, Ukrajna, Csehország, Spanyolország
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!