MPB - A felügyelő bizottság mindent rendben talált, majd lemondott

Sport, 2015.05.28

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) felügyelő bizottsága mindent rendben talált a nyilvánosságban megjelent ügyekkel kapcsolatban, majd közölte lemondását.

Az MPB csütörtöki tájékoztatása szerint az fb öt vizsgálatot folytatott le, és Gömöri Zsolt elnöknek a 2012-es paralimpia után kifizetett 17,5 millió forintos állami jutalom körülményei, a Balaton Reál Kft. és az MPB között létrejött szerződés szerinti gépjármű kártérítés ügye, a mexikói sportszakmai látogatás, a munkavállalók részére folyósított lakáscélú munkáltatói támogatások körülményei és a Coca-Cola cég által nyújtott támogatás felhasználása kapcsán az MPB működését rendben találta.

A testület az MPB elnökségéhez hasonlóan rendkívüli közgyűlés összehívását javasolta, erre június 19-én kerül sor.

A felügyelő bizottság arról tájékoztatta az MPB-t, hogy tagjai kedden lemondtak tisztségükről. Az MPB elnöksége jövő csütörtöki ülésén tárgyalja az fb rendkívüli célvizsgálatáról szóló jelentést.

Gömöri Zsolt kedden tételesen cáfolta a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot, és közölte: a hecckampánnyal kapcsolatos dokumentumokat elküldik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének, és a sportállamtitkárság vezetésének is. Az MPB elnöksége felkérte az etikai és jogi bizottságot az ügy kivizsgálására, a jogszabálysértések gyanúja miatt pedig a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul.

A sportvezető többek között cáfolta az egymillió forintot meghaladó fizetéséről, a több százezres üzemanyag-térítéséről, a végtörlesztésének forrásáról, az autóvásárlásáról, továbbá a külföldi edzőtáborozások, illetve sportszakmai látogatások költségeiről szóló híreket. Gömöri Zsolt megemlítette, alapos okkal feltételezhető, hogy Kovács Brigitta, az MPB volt gazdasági vezetője résztvevője volt a lejáratási kísérletnek, akárcsak Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, Tamás Henriette Brigitta, az MPB korábbi munkatársa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságnak szakértője, Zachár Attila, az MPB közelmúltban megszüntetett erőemelő szakbizottságának korábbi vezetője, valamint Sas Sándor fekvenyomó parasportoló.

Az MPB körüli botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, többek között vezetői indokolatlan utazásaival. Gömöri a vissza nem térítendő támogatást - melyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség - törvényesnek nevezte.

Gömöri Zsolt május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a felvett hárommillió forintot. Mint mondta, annak ellenére döntött így, hogy szerinte 2012-ben jogszerűen vette fel a vissza nem térítendő támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett.

Az MSZP, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció egyaránt a teljes vezetőség lemondását követelte, amire az MPB vezető testülete úgy reagált, hogy felkérte a felügyelőbizottságot, a korábban már megvizsgált valamennyi, az MPB gazdálkodását érintő híresztelésekben szereplő kérdést ismételten tekintse át.

Az elnök ellen május 21-én több parasportoló nevében csoportos feljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségen. Ezt megelőzően közös nyilatkozatban, nyolcpontos petíciót benyújtva lemondásra szólították fel az elnököt, az elnökséget és a felügyelőbizottságot is. A petíciót több mint ötszázan írták alá, köztük Pálos Péter, Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra vagy az ügyet a parasportolók részéről képviselő Koller Sándor.

Az ügyben megszólalt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki múlt csütörtökön azt mondta: a kormány nem kíván beleszólni az ügybe, ezzel együtt az illető sportvezető elveszítette a bizalmat, és felmerül a méltatlanná válás kérdése is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!