Nincs iskola, de fontos a mozgás a gyerekeknek

Sport, 2020.05.12

Azok a diákok, akiknek egyébként rémálom volt minden tesióra, most biztosan fellélegeznek egy kicsit, ugyanis a járványügyi intézkedések miatt bevezetett online oktatás a testnevelésórákat is megreformálta.

Bár a gyerekeknek ugyanúgy kell otthon is mozogniuk, mégis nagyobb szabadsághoz jutnak, mint a kötelező tornaórákon. Alapvetően a diákokat három csoportba sorolhatjuk: vannak azok, akik annyira szeretnek mozogni, sportolni, hogy gyakorlatilag nekik teljes mindegy, hogy mit csinálnak, vannak azok, akik a tesiórák kötelezői helyett inkább a szabadabb, kötetlenebb mozgásformákat preferálják, míg vannak azok a bizonyos rettegők, akiket már az óra előtt lever a víz, ha csak arra gondolnak, hogy futniuk kell majd vagy kötélre mászniuk.

Van élet a kötelező gyakorlatokon túl is

Nem is akármilyen. Szabad és vidám. Szórakoztató és egész testet megmozgató, olyan, ami inkább játékként fogható fel, mintsem számon kérhető feladatként. A mozgás korosztálytól függetlenül nagyon fontos, így a karantén ideje alatt sem szabad hagyni, hogy a gyerek elhanyagolja azt. Vegyük rá, hogy a szabadidejében inkább a friss levegőn legyen, mintsem a számítógép képernyője előtt (ami hosszú távon rém egészségtelen is)! A lányokat biztosan le tudjuk kötni egy ugrókötéllel vagy egy hullahopp karikával, a fiúk pedig soha nem fognak nemet mondani egy kis focira vagy kosárra dobásra. Nemtől függetlenül jó program lehet a trambulinozás, amihez mi is könnyedén hozzájuthatunk. Trambulin webáruházban válogathatunk számtalan, egyszerűen felállítható trambulin közül, különféle méretben, így azt tudjuk megvenni, ami jól elfér majd a kertünkben.  

Az az igazán jó program, amikor együtt a család

Ha megváltoztatott munkakörülményeink miatt mi is hosszú órákat töltünk a számítógép előtt home office-ból adódóan, nekünk is jót fog tenni egy kis mozgás. Elő a tollaslabda szettel vagy a pingpong asztallal, és legyen ez a napunk levezetése. Kicsi és nagy egyaránt beszállhat a játékba, ha pedig hétvégenként kicsit magunk mögött hagynánk a város zaját és az embereket, induljunk útnak, de szigorúan csak olyan helyre, ahol biztosan nem vár tömeg! Kiránduljunk nagyokat, járjunk be egy több kilométernyi tanösvényt, kerékpározzunk, görkorizzunk vagy, ami csak eszünkbe jut! A gyereket is könnyebben rávesszük majd a mozgásra, ha azt látja, mi sem a kanapé kényelméből bámuljuk a tévét.

Bármennyire is hosszúra húzódjon a karantén időszaka, ne engedjük, hogy szemünk fénye elkényelmesedjen! Motiváljuk, ösztönözzük a mozgásra, ha kell jutalmazzuk is valamivel! Bármennyire is lehetetlennek tűnik, ne adjuk fel! Próbálkozásaink biztosan sikerrel járnak idővel, mi több, így nagyobb eséllyel nevelünk a gyerekből mozgásformákat, sportokat kedvelő felnőttet.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!