Női kézilabda Eb - A horvátokat és a szerbeket kapták a magyarok

Sport, 2020.06.18

A világbajnok Hollandia után Horvátország és Szerbia csapatát kapta csoportellenfélnek a magyar női kézilabda-válogatott a decemberi norvég-dán közös rendezésű Európa-bajnokság csütörtöki, bécsi sorsolásán.

A magyar válogatottat a 2. kalapból húzták ki, és az már az előzetes besorolás óta ismert volt, hogy a trondheimi C csoportban szerepel majd a világbajnoki címvédő Hollandia társaságában.

A szerbekkel a Győrben sorra kerülő jövő márciusi olimpiai selejtezőtornán is megmérkőznek a magyarok. Szerbia önállóvá válása óta négyszer találkoztak a csapatok, a magyarok háromszor nyertek és egyszer veszítettek. Legutóbb a 2015-ös dániai világbajnokságon játszottak egymással, amikor a csoportkör második fordulójában a magyar együttes hat góllal győzött.

A hollandokkal szemben negyven győzelem és négy vereség az eddigi magyar mérleg, ám a két együttes legutóbbi találkozóját az ellenfél nyerte a 2018-as franciaországi Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.

Ugyanazon a tornán, két nappal később a magyar együttes hat góllal legyőzte a horvátokat, így az egymás elleni mérleg magyar szempontból egy döntetlen, kilenc vereség és 17 győzelem.

"Kerülhettünk volna erősebb csoportba is, de mindenkit óvnék attól, hogy örömtüzeket gyújtsunk, egy Európa-bajnokságon nyilvánvalóan nincsenek gyenge ellenfelek és gyenge csoportok" - idézi a magyar szövetség honlapja Danyi Gábor szövetségi kapitányt, aki Elek Gáborral együtt irányítja a csapatot.

Az edző hozzátette, nyilván pikáns lesz a szerbek elleni találkozó, hiszen bő három hónappal később sorsdöntő meccset játszik majd a két csapat az olimpiai kijutásért, "de senki ne gondolja, hogy bármit tartalékolnánk majd ellenük a trondheimi csoportkörben".

Danyi hangsúlyozta, szeretnének továbbjutni a csoportkörből, hogy a középdöntőben újabb három jó meccset játszhassanak.

"Elek Gáborral együtt ígérhetem, hogy tisztességesen fel fogunk készülni az Európa-bajnokságra" - nyilatkozta.

A december 3. és 20. között sorra kerülő tornán 16 csapat szerepel és 47 mérkőzést rendeznek. A csoportmeccseket Trondheim mellett Herningben és Frederikshavnben rendezik, a középdöntőre (AB- és CD-ág) Herningben és Stavangerben, a döntő hétvégére pedig Oslóban kerül sor. A koronavírus-járvány miatt a selejtezősorozatból csak az első két fordulót tudták megrendezni, ezért az európai szövetség (EHF) úgy döntött, hogy az előző kontinenstornán szerepelt csapatok vehetnek részt az idei Európa-bajnokságon is.

Az európai, a norvég és a dán szövetség közös közleménye szerint mindhárom szervezet biztos benne, hogy megrendezhetik az Európa-bajnokságot, vagyis a koronavírus-járvány az év utolsó hónapjában már nem jelent akadályt. A helyi szervezőbizottságok abban bíznak, hogy addig mindkét rendező országban növelik a nyilvános rendezvényekre beengedhető nézők számát. A szervezők folyamatos kapcsolatban vannak a nemzeti kormányokkal, a helyi hatóságokkal, az EHF-fel, és több forgatókönyvvel készülnek a lebonyolításra.

Michael Wiederer, az EHF elnöke megerősítette, jelenleg nem téma a torna elhalasztása vagy törlése. Erik Langerud, a norvég szövetség főtitkára elárulta, az előkészületek folyamatban vannak, minden erőfeszítésükkel a decemberi rajtra készülnek, a különböző forgatókönyvek pedig elsősorban arra vonatkoznak, hogy lehetnek-e majd nézők a csarnokokban.

Az óvintézkedések miatt Norvégiában jelenleg legfeljebb 200, Dániában pedig 500 fős rendezvényeket lehet tartani, ám Morten Stig Christensen, a dán szövetség főtitkára kijelentette, nagyon bíznak benne, hogy ezek a számok ősszel jelentősen növekednek majd.


Az Európa-bajnokság csoportbeosztása:
A csoport (Herning): Dánia, Franciaország, Szlovénia, Montenegró
B csoport (Frederikshavn): Svédország, Oroszország, Csehország, Spanyolország
C csoport (Trondheim): Hollandia, Magyarország, Horvátország, Szerbia
D csoport (Trondheim): Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, és viszik magukkal az egymás elleni eredményeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!