Női röplabda Eb - De Brandt: a románoktól elszenvedett vereség volt a kulcs

Sport, 2019.08.30

Jan De Brandt, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a románoktól elszenvedett vereségen múlt, hogy csapata nem jutott nyolcaddöntőbe a budapesti társrendezésű Európa-bajnokságon.

A 60 éves belga szakember az MTI-nek úgy értékelt: az észtek mellett a román együttes volt a csoport leggyengébb tagja, s a múlt szombati vereséget követően nem tudott magára találni a csapata.

"Közel voltunk ahhoz, hogy legyőzzük őket, de utána már magunkkal is küzdenünk kellett" - fogalmazott De Brandt, aki csalódott volt amiatt, hogy a válogatott nem érte el a célját, azaz nem tudott továbbjutni a csoportjából.

"Túl sok egyéni hibát követtünk el, ráadásul a hazai pálya nyomása miatt egyre jobban nőtt a stressz a játékosokban" - jelentette ki a szakember, aki elsősorban amiatt bánkódik, hogy csapata túl sok ajándékpontot adott az ellenfeleknek.

"A játékosok hozzáállása, küzdeni tudása ugyanakkor kiváló volt, nagyszerűen dolgoztak az elmúlt négy hónapban, jó időszakot zártunk le, a lányok élvezték a röplabdát" - emelte ki Jan De Brandt.

"Az azeri, a horvát vagy éppen a holland csapat mindegyikében van olyan röplabdázó, aki a világ legjobb bajnokságainak egyikében játszik, nálunk ez a tapasztalat hiányzott" - folytatta elemzését a belga szövetségi kapitány.

Meglátása szerint ezen a tornán a jövő építése is elkezdődött: két játékos, a 116-szoros válogatott Bokorné Liliom Rita, valamint a 98-szoros válogatott Sándor Renáta is befejezte pályafutását, ezért fontos volt, hogy a fiataloknak - például Németh Anettnek vagy Török Katának - adjon lehetőséget a jobb csapatok ellen is, mert az ilyen mérkőzéseken tudnak fejlődni.

"A hollandok elleni találkozó volt az igazi ajándék, mert a közvetlen világelitbe tartozó csapatok ellen ritkán adatik lehetősége játszani egy olyan együttesnek, mint a magyar" - mondta De Brandt.

Véleménye szerint magasabb, erősebb röplabdázókra lenne szükség ahhoz, hogy a magyar csapat előre tudjon lépni, ezek megtalálása azonban nem egyszerű feladat.

"Magyarországon nincs sok játékos, és bár a sportág az elmúlt években fejlődött, egyes klubok egyre profibban működnek, ez még nem elég" - jelentette ki a szakvezető. Hozzátette: ahhoz, hogy ebben előre lépjen az ország, erősebb bajnokságra, több pénzre és szponzorra lenne szükség.

"Négy-ötévnyi munkára van szükség, különösen a 14-18 évesek tehetséggondozásra kell még nagyobb hangsúlyt fektetni. Ha ez sikerül, akkor öt év múlva felnőhet egy olyan generáció, amelyik jobb lesz még a mostaninál is" - fogalmazott Jan De Brandt.

Saját jövőjével kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: most hazamegy, októberben jön vissza Magyarországra, májusig az edzők képzésében vesz majd részt.

"Hogy a válogatottnál mit hoz a jövő, azt még nem tudom. Nekem és a szövetségnek is le kell vonnunk a tanulságokat, aztán meglátjuk, egyezségre tudunk-e jutni a közös folytatásról" - mondta a kapitány, aki szerint fontos, hogy mindkét fél alaposan átgondolt döntést hozzon.

"A magyar csapat számára a következő években a folyamatos Eb-szereplés lehet a cél, de Európában nagy a konkurencia, így az sem lesz egyszerű" - mondta De Brandt, aki szerint a fiataloknak sok nemzetközi mérkőzésre van szükségük ahhoz, hogy fejlődjenek, így jól meg kell gondolni, milyen sorozatokban versenyeztessék a magyar csapatot.

"Várhatóan jövő augusztusban lesz a következő Eb kvalifikációja, az ottani sorsolástól függően lehet majd tervezni" - zárta értékelését Jan De Brandt.

A magyar válogatott egy győzelemmel és négy vereséggel csoportja ötödik helyén végzett az Európa-bajnokságon, ezzel - az előzetes célkitűzését alulmúlva - nem jutott nyolcaddöntőbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!