Női U19-es kézilabda Eb - Az oroszok kizárása miatt a magyaroké lehet a bronz

Sport, 2018.04.03

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) megfosztotta Oroszország válogatottját a tavaly nyáron Szlovéniában rendezett női U19-es Európa-bajnokság második helyezésétől, így a negyedik magyar csapat kaphatja a bronzérmet.

Az EHF honlapjának keddi közleménye szerint három orosz játékos szervezetében meldonium jelenlétét mutatta ki a doppingvizsgálat, ezért került sor a szigorú szankcióra, ami 20 ezer eurós (6,2 millió forint) pénzbüntetést is tartalmaz.

A döntés szerint az orosz válogatott két évig nem indulhat az U19-es kontinenstornán, ám ezt két év próbaidőre felfüggesztették.

A határozat ellen hét napig lehet fellebbezni, de amennyiben a kizárást helyben hagyják, a magyar szövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint az eredetileg negyedik helyezett magyar csapat minden bizonnyal megkapja a torna bronzérmét.

A véráramlást elősegítő meldonium - amely 2016. január 1. óta szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistáján - szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Használata javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget.

Marija Sarapova korábbi világelső teniszező az elsők között volt, aki meldonium használata miatt bukott le bő két évvel ezelőtt, azóta több tucat sportolót tiltottak el ezért. Még az idei, phjongcsangi téli olimpián is volt, akit ezért zártak ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!