Olimpiai bajnok vezeti a magyar női jégkorong-válogatottat

Sport, 2020.07.24

A kanadai Lisa Haley lett a jövő évi elit-világbajnokságra készülő magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya - közölte pénteken a magyar szövetség (MJSZ).

Megbízatása a 2021. augusztusi olimpiai selejtezők végéig szól. Az edző jövő héten érkezik Magyarországra, így már ő fogja irányítani a női csapat szezonbeli első edzőtáborát a Tüskesátorban.

"Független szövetségi kapitányt kerestünk, és a kanadai szövetségen keresztül jutottunk el Lisa Haleyhez. Az életrajza önmagáért beszél. A lehető legjobb felkészülést szeretnénk megadni a lányoknak a világbajnokság és az olimpiai selejtező előtt. Biztos vagyok abban, hogy képes lesz úgy fejleszteni a játékosokat és úgy felkészíteni a csapatot, hogy az kihozza magából a maximumot" - mondta az új kapitányról Vas Márton, az MJSZ általános igazgatója.

Lisa Haley 14 évig, 1997-től 2011-ig dolgozott a kanadai Saint Mary's Egyetem csapatánál. Főcsoportját négyszer (1998, 2003, 2004, 2010) nyerte meg az együttes a bajnokságban. Kétszer választották a konferencia legjobb edzőjének, egyszer, 2003-ban pedig az egész egyetemi bajnokságban ő kapta ezt az elismerést. 2011 óta egy másik egyetemi együttest irányított, a Ryersont, amellyel szintén többször rájátszásba került.

Több idényben is dolgozott a kanadai női felnőtt válogatott mellett másodedzőként. A legnagyobb sikerét 2014-ben érte el, Szocsiban olimpiai aranyérmet ünnepelhetett a juharlevelesekkel. 2012-ben a világbajnok, 2008-ban, 2011-ben és 2013-ban a második helyezett kanadai csapat stábjának a tagja volt.

Az utánpótlás-nevelésben is fontos szerepet vállalt, a kanadai U18-as csapat másodedzőjeként 2010-ben világbajnoki címet szerzett, majd szövetségi kapitányként 2016-ban ezüstérmes lett.

"Ismerem a magyar női jégkorong közelmúltbeli sikereit, és inspirál a lehetőség, hogy hozzátegyem ehhez a magamét. Energikusan vágok bele a munkába, mert látom, hogy a csapat és a körülötte dolgozók mennyire elhivatottak, milyen keményen dolgoznak. Csapatsportról beszélünk, éppen ilyen emberekre van szükségünk" - idézte az MJSZ közleménye a 47 esztendős Haley. "A szövetség jól döntött, amikor az utánpótlástól kezdve építette fel a programot. Először az U18-as csapat lett erős, és a fejlődésnek köszönhetően a játékosok együtt nőttek bele a felnőtt válogatottba. Az eddigi eredmények erős alapot jelentenek, amely biztosíthatja a hosszú távú sikert, még nagyobb dolgokat lehet erre építeni. Az a célom, hogy többet érjünk el, mint eddig."

Az új kapitány kiemelte: most, hogy feljutott a válogatott az elitbe, ott is akar maradni.

"Mivel kanadai vagyok, ráadásul Új-Skóciából származom, különösen büszkén képviselem majd Magyarországot a halifaxi és trurói világbajnokságon 2021 tavaszán. Készen fogunk állni."

Elődjével, Pat Cortinával a magyar női válogatott tavaly fennállása során először feljutott az elitbe. Az idei vb a koronavírus-járvány miatt elmaradt, és jövőre rendezik meg Kanadában. Cortina szerződése az MJSZ-szel lejárt, a továbbiakban a német férfi élvonalban dolgozik klubedzőként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!