Osztályidegenből halhatatlan - Hódy László Európa-bajnok kosárlabdázó önéletrajzi könyvének bemutatója

Sport, 2017.05.30

Osztályidegenből halhatatlan címmel megjelent Hódy László Európa-bajnok kosárlabdázó önéletrajzi könyve.

"Régóta szívügyem, hogy feldolgozzuk, megörökítsük a magyar kosárlabdázás múltját, nagy alakjait" - mondta Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára a keddi sajtóbemutatón, amelyen megjelentek a család tagjai, s egykori csapattársak.

Hangsúlyozta, hogy idén 75 éves a szövetség, és az évforduló is kötelezte őket arra, hogy a könyv megjelenését segítsék. "Minden utánpótlás válogatottnak kötelezővé tenném a könyv elolvasását, hogy megismerjék azt a kort, amikor a sport volt az egyetlen kitörési lehetőség" - tette hozzá.

Hódy László beszélt a 17 éves korában indult pályafutásáról és kiemelte, hogy élete egybefonódott a sporttal. Két olimpián vett részt, 1952-ben, 18 évesen magyar, míg 1964-ben ausztrál színekben. A tokiói ötkarikás játékokról szólva úgy fogalmazott: "Aggódtam, hogy mi lesz, ha a magyarok ellen kell játszani. Szerencsére ez nem történt meg, mert a két válogatottat más csoportba osztották" - mondta. Hozzátette: "Büszke voltam arra, hogy ausztrálként az olimpia magyar konyháján, a magyar csapat tagjaival együtt étkezhettem".

Kiemelte, hogy mindkét országot szereti és nem is akarja magában szétválasztani ezt a kettősséget. A mű születéséről elmondta: "Mindent elértem, amit szerettem volna, de hiányzott valami, amit a családomnak akartam örökül hagyni. A könyv bemutatja azt az utat, amit végigjártam."

A kötetet, amely először angol nyelven született meg, a szövetség webshopjában lehet megrendelni.

Hódy László - aki hat hetet töltött itthon, és szerdán már utazik vissza Ausztráliába - elmesélte, hogy azért számított osztályidegennek, mert a családjának üzeme és cipőboltja volt Szegeden. Az országot azután hagyta el 1956-ban, hogy világossá vált számára: itthon nincs jövője, nem vették fel a Testnevelési Főiskolára és kiderült, az 1955-ös Európa-bajnoki győzelem ellenére a melbourne-i olimpiára nem utazik a csapat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!