Phjongcshang 2018 - Az amerikai sífutók első olimpiai sikere, Björgen 14. érme - ÖSSZEFOGLALÓ

Sport, 2018.02.21

Hét számban avattak győztest a phjongcshangi téli olimpián szerdán, a sífutók szabadstílusú csapatsprint versenyszámában a nőknél történelmi amerikai siker született, a férfiaknál norvég páros diadalmaskodott.

Kikkan Randall és Jessica Diggins az amerikai sífutók első olimpiai aranyérmét nyerte meg, honfitársaik közül eddig egyedül Bill Koch állt dobogón, aki 1976-ban 30 kilométeren lett második. A bronzérmes norvégok egyik tagja, a 37 éves Marit Björgen az olimpiai érmek számát (14) tekintve rekorder lett a téli játékok történetében. A hétszeres olimpiai bajnok Björgen Phjongcshangban a 4x5 kilométeres női váltó tagjaként nyert, és a szabadstílusú csapatsprintet követően már negyedszer állt dobogóra.

A férfi sífutóknál Martin Johnsrud Sundby és Johannes Hösflot Kläbo révén norvég siker született. A győztes páros tagja volt a 4x10 kilométeres váltónak, s Kläbo az egyéni sprintversenyben is győzött. A 21 esztendős versenyző így a francia sílövő Martin Fourcade után a második triplázó lett Phjongcshangban.

A női lesiklók versenye papírforma-győzelemmel zárult, miután a szakági világkupában vezető olasz Sofia Goggia diadalmaskodott, a férfi síakrobaták krosszversenyét a kanadai Brady Leman nyerte meg.

A nőknél Japán, a férfiaknál Norvégia nyerte meg a gyorskorcsolyázók csapatüldözéses versenyszámát, a sportági favorit hollandok a férfiaknál a harmadik, a nőknél a második helyen végeztek.

A női bob kettesek viadala a már két futam után is élen álló Mariama Jamanka, Lisa Buckwitz német duó sikerével zárult.

A műkorcsolyázóknál a női rövidprogram után az orosz Alina Zagitova vezet, de alig több mint egy ponttal előzi meg a legutóbbi két világbajnokságon aranyérmes Jevgenyija Medvegyevát, míg a tavalyi vb-n második Osmond hátránya is csak négy pont. A magyar induló Tóth Ivett a 23. helyen áll, így bejutott a kűrbe. Az UTE 19 éves műkorcsolyázójának az ausztrál AC/DC együttes számaiból összeállított merész rockzenéje nagy közönségsikert aratott.

A női jégkorongozóknál a finnek a bronzmeccsen 3-2-re nyertek az oroszok ellen, a férfiaknál pedig a negyeddöntőket követően kialakult az elődöntő (Csehország-OAR és Kanada-Németország) párosítása. A németek meglepetésre a Szocsiban finalista svédeket búcsúztatták hosszabbítás után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!