Phjongcshang 2018 - Liu Shaolin elődöntős 500 méteren, Liu Shaoang kiesett

Sport, 2018.02.22

Liu Shaolin Sándor bejutott az elődöntőbe a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyében a phjongcshangi téli olimpián. Testvérét, Liu Shaoangot kizárták a negyeddöntőben.

A legrövidebb táv két évvel ezelőtti világbajnoka ugyan nem kapott kiemelkedően erős ellenfeleket, de csak a hármas pályáról rajtolhatott. Az MTK 22 éves klasszisa jól kapta el a startpisztoly jelét, megelőzte az orosz Alekszandr Sulginovot, csakhogy a lengyel Bartosz Konopko még jobban indult el, így Liu Shaolin maradt harmadik, az élen a kínai Zsen Ce-vej diktálta a tempót. Noha volt egy kis lemaradása a magyar sportolónak, féltávig támadó pozícióba küzdötte magát, majd az egyenesben belülre vágva legyorsulta lengyel riválisát, így megszerezte a továbbjutást érő második helyet.

A minden távon junior világbajnok Liu Shaoang viszont nem tudta megismételni bátyja teljesítményét, mivel harmadik egyéni számában is a kizárás sorsára jutott. A futam igen lassan indult, ugyanis előbb egy kiugrás, majd egy csúcsbója előtti esés miatt lőtték vissza a rajtot. A szintén MTK-s sportoló harmadjára ugyan megtartotta második pozícióját az 1500 méteren aranyérmes dél-koreai Lim Hjo Dzsun mögött, de ezt követően nem korcsolyázott elég gyorsan, így a kazah Abzal Azsgalijev az egyik egyenesben belül mellé vágott, a kanyarban pedig összeértek, ettől mindketten kisodródtak és lecsúsztak a továbbjutást érő második helyről. Mivel a kazah volt kedvezőbb helyzetben, a 19 éves magyar versenyzőt büntették meg, riválisát pedig továbbjuttatták Lim és a holland Daan Breeuwsma mellett.

A második negyeddöntőben a szám specialistája, a kínai Vu Ta-csing erődemonstrációt tartott, ugyanis 39.800 másodperccel új világrekordot ért el. A korábbi csúcsot az amerikai JR Celski tartotta 39.937 másodperccel 2012 októbere óta.

A verseny 11.42 órától folytatódik az elődöntőkkel.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!