Phjongcshang 2018 - Újabb holland arany gyorskorcsolyában

Sport, 2018.02.14

Újabb holland aranyérem született gyorskorcsolyában a phjongcshangi téli olimpián: a nők szerdai 1000 méteres versenyét Jorien ter Mors nyerte.

A 28 éves győztes 1:13.56 perces olimpiai csúccsal két japán riválisa, a világcsúcstartó Kodaira Nao, illetve Takagi Miho előtt szerezte meg az első helyet. Ter Mors pályafutása harmadik ötkarikás diadalát aratta, Szocsiban első lett 1500 méteren és a csapatversenyben is.

A mezőny első felében, azaz nyolc pár után a szintén holland Ireen Wüst állt az élen, aki esetleges végső sikerével minden idők legeredményesebb gyorskorcsolyázója lett volna a hat arannyal rekorder szovjet Lidija Szkoblikovát megelőzve. Wüst a dél-koreai játékokon már egy-egy arany- és ezüstérmet szerzett, de ez a táv túl rövid számára, így meglepetés lett volna, ha hatodszor is olimpiai bajnok lesz -négy ezüst- és egy bronzérme mellett. Ehhez képest, bár lassan kezdett, a táv második felében, ahol a többség elmerevedett, nagyszerűen teljesített, így hosszú időn át vezetett.

A jégfelújítást követően - melynek során egy dél-koreai híresség énekelt négy táncos gyűrűjében - a 12. párban elúszott a sporttörténelmi pillanat lehetősége, ugyanis a pályafutását rövidpályás gyorskorcsolyázóként kezdő Ter Mors és versenytársa, az amerikai Brittany Bowe nemcsak gyorsabban kezdett, hanem végig is bírta az őrült tempót, így mindketten Wüst elé kerültek.

Ter Mors fantasztikus ideje, amellyel a világ egyik leggyorsabb pályáján, a Salt Lake Cityben felállított olimpiai csúcsot adta át a múltnak, az utolsó két párosig nem forgott veszélyben, noha a Takagi nagyot hajrázva feljött mögé a második helyre. A világcsúcstartó Kodaira fantasztikus iramban kezdett, de az utolsó körben kissé lelassult a mozgása, így nem tudta megjavítani Ter Mors eredményét, csak honfitársát tudta felülmúlni. Az utolsó kettősben a szám világbajnoka, az amerikai Heather Bergsma megközelíteni se tudta a legjobbakat. Ireen Wüstnek végül a kilencedik hellyel kellett beérnie.

A Szocsiban még mindkét sportágban versenyző, 1500-on hosszú pályán első, röviden pedig negyedik Ter Mors az ovális pálya belső, szárazföldi részén futott tiszteletkört, míg a két japán a jégen, miközben egyetlen dobossal kiegészülő fúvós zenekar szórakoztatta a publikumot.

Gyorskorcsolyában eddig mind az öt aranyérmet a németalföldiek szerezték meg a kangnungi Ovalban.


Eredmények:

Gyorskorcsolya, 1000 méter, olimpiai bajnok:

--------------------------------------------
Jorien ter Mors (Hollandia) 1:13.56 perc
2. Kodaira Nao (Japán) 1:13.82
3. Takagi Miho (Japán) 1:13.98
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!