Rendhagyó számmal indul csütörtökön a kajak-kenu versenyszezon - ELŐZETES

Sport, 2018.05.09

Rendhagyó számmal, a férfi kajakosok 400 méteres egyéni versenyével veszi kezdetét csütörtökön a szegedi rangsoroló, amely a hazai kajakosok és kenusok számára az idény első viadala lesz.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány az év elején rendhagyó válogatási elveket fogalmazott meg az új olimpiai számban, a férfi 500 méteres kajak négyesben, ennek része a 400 méteres küzdelem. A K-1 400 méteres és K-2 500 méteres, esetleg a K-1 200 méteres számból lehet bekerülni abba a két hajónyi, vagyis nyolcfős csapatba, amelyből négy versenyző részt vesz majd az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is.

"A szakmai igazgatóval kidolgozott ötletünk alapján K-1 400 méteren rendezünk versenyt, mert időtartamban ez a szám felel meg legjobban az 500 négyesnek" - magyarázta akkor a szakember.

A szövetségtől (MKKSZ) kapott tájékoztatás alapján a rövidített versenyre szinte a teljes magyar férfi kajakos mezőny odaáll, öt előfutamot is rendeznek.

Azonban nemcsak a férfi kajaknégyesek összetétele dől el a szombatig tartó Maty-éri viadalon, hanem az is, hogy kik lehetnek még tagjai a magyar válogatottnak a jövő hétvégi, szegedi világkupán.

"A vk-ra több mint 60 nemzet nevezett, sok ország számára ez egyben válogatónak is számít, illetve olyan csapatok is érkeznek, mint például az új-zélandi női kajakos különítmény, amelyek már ugyanabban az összetételben állnak rajthoz Szegeden, mint az augusztusi világbajnokságon fognak" - idézte az MKKSZ Hüttner Csabát.

A kapitány hozzátette: a Maty-éri esemény fontosságát növeli, hogy idén csak két világkupát írt ki a nemzetközi szövetség (ICF), a másodikat május 25-27-én rendezik Duisburgban.

Nemzetenként ezúttal is két egység indulhat majd minden számban, a magyaroknál A-hajóként azok szerepelnek majd Szegeden, akik tavaly az adott számban vb-résztvevők voltak, B-egységként pedig azok, akik elsőként, vagy az A-egység mögött másodikként végeznek a most hétvégi rangsorolón.

A tájékoztató versenyen csütörtökön csak a férfi K-1 400 méteres küzdelmet bonyolítják le, majd pénteken és szombaton további hat-hat számban hirdetnek győztest. A viadalon vízre száll egy nagy visszatérő is a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa személyében: a 35 éves kajakos, aki a 2016-os riói olimpia óta nem versenyzett, K-1 200 méteren és K-2 500 méteren méreti meg magát, utóbbi számban győri klubtársával, Bordács Blankával.

A 2018-as gyorsasági kajak-kenu idény két fő versenye a júniusi, belgrádi Eb, valamint a portugáliai Montemor-o-Velhóban augusztusban sorra kerülő vb lesz. A magyarországi válogatóversenyeket június elején, illetve július közepén rendezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!