Ritmikus gimnasztika Eb - Hibátlan gyakorlatok bemutatása és kvótaszerzés a cél - ELŐZETES

Sport, 2017.05.18

Hibátlan gyakorlatok bemutatása mellett a kvótaszerzés a magyarok célja a 33. ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon, amelynek péntektől vasárnapig a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont.

A szakágban minden páratlan évben csapat Európa-bajnokságot rendeznek, amelyen a négy szerrel indulók nemhivatalos egyéni összetett eredménye alapján hívják meg a versenyzőket a páros esztendőkben sorra kerülő egyéni - úgynevezett elit - kontinensviadalokra.

A generációváltáson átesett magyar válogatott versenyzői számára a tapasztalatszerzésre remek lehetőség a hazai megmérettetés. A csapatversenyben a 10-12. hely, a junior együttes kéziszercsapat számára pedig a döntőbe jutás tűnik reális elvárásnak.

Pigniczki Fanni szalaggal és labdával, Váray Míra karikával és buzogánnyal lép szőnyegre, Kis Alexandra pedig mind a négy szerrel versenyez, vagyis neki van lehetősége a nem névre szóló kvóta megszerzésére. A junior együttes kéziszercsapatot Ákoshegyi Eszter, Borda Korinna, Földi Cintia, Györe Dorottya, Juhász Anna, Juhász Emma és Várkonyi Dea alkotja.

A magyar válogatott tagjai decemberben Bakuban, februárban pedig Cegléden edzőtáboroztak, majd márciustól májusig Kijevben, Athénban, Pesaróban, Bakuban és Szófiában versenyeztek.

Az Európai Torna Szövetség (UEG) az új ciklusban több ponton is újított a versenyek lebonyolításán. Bevezették például az úgynevezett teameredményt, amit a junior együttes kéziszercsapat és a felnőtt egyéni tornászok által bemutatott nyolc (szerenként 2-2) gyakorlat pontszámainak összegéből számolnak ki. Ezzel egyidejűleg megszűnt a felnőtt egyéni csapateredmény.

A kontinensbajnokság nyitónapján a felnőtteknél Magyarország a második csoportban, tizenötödikként mutatja be a gyakorlatát, a juniorcsapat pedig negyedikként léphet a közönség elé a selejtezőben. A második nap rajtlistáját nem sorsolják, hanem az első versenynap eredményei alapján határozzák meg a szőnyegre lépés sorrendjét.

Pénteken a junior kéziszercsapatok első bemutatójával délelőtt 10 órakor kezdődik a program, majd a felnőtt egyéni verseny kvalifikációja következik. Az ünnepélyes megnyitót 17.30-tól rendezik, majd folytatódik a verseny egészen 20.15-ig.

Szombaton délelőtt 11 órától egészen 20.30-ig zajlik majd a teamverseny. Vasárnap ugyancsak 11-kor kezdődik a program, és a tervek szerint 14.30-ig véget ér, majd 15.45-kor kezdetét veszi a nagyszabású gála.

Az UEG szemlebizottsága már január elején rendkívül elégedetten nyilatkozott az előkészületekről, amelyek szerdán zárultak. Az edzések és a bemelegítések elvégzésére szolgáló BOK Csarnok beépítése vasárnap kezdődött, itt nyolc szőnyeg áll a versenyzők rendelkezésére, a Papp László Budapest Sportarénában pedig hétfőn hajnalban láttak neki a munkálatoknak. Néhány órával később már megérkezett az első delegáció, a grúz csapat is. Az Eb-re körülbelül hatszáz vendég - sportoló, sportvezető, és bíró - jön külföldről, az előzetes nevelési lista alapján 36 ország 231 tornásza lép szőnyegre, újságírókat pedig 19 országból várnak.

A jegyértékesítés február végén kezdődött, a legutóbbi adatok szerint pénteken valamivel több mint háromezer érdeklődő, vasárnap csaknem telt ház várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!