Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - A Liu testvérek 500 méteren is döntősök

Sport, 2020.01.25

Mindkét Liu testvér, Shaolin Sándor és Shaoang is döntőbe jutott 500 méteren a debreceni Főnix Csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság második napján, szombaton.

Először a női negyeddöntőket rendezték meg a sprinttávon, a magyarok közül elsőként Lockett Deanna lépett jégre, és a két biztos továbbjutó hely egyikének megszerzésére sem volt reális esélye: a számban címvédő és az előző szezonban világkupa-győztes lengyel Natalia Maliszewska, illetve az 500-on világbajnok holland Lara van Ruijven könnyedén, mintegy negyed körrel utasította maga mögé az egész mezőnyt. A harmadikként célba érő ausztrál születésű versenyző ennek ellenére készülhetett az elődöntőre, ugyanis 43.839 másodperces ideje továbbjutást ért.

Jászapáti Petra előzetesen könnyebbnek tűnő negyeddöntős futamba került, ám a befutó előtt három körrel - amikor az addig éllovas Arianna Fontanát meg akarta előzni - kicsúszott a korcsolyája, és olasz riválisát elsodorva elesett. A zsűri Fontanát a várakozásoknak megfelelően továbbjuttatta, Jászapátit pedig kizárta.

"Szerintem kétes szituációba keveredtem, mert lehet úgy nézni, hogy elsodortam Fontanát, de lehet úgy is, hogy ő dőlt rám" - nyilatkozta az MTI-nek Jászapáti. Elmondta, az esésénél eltört a sisakja, ő maga ugyanakkor nem sérült meg. Hozzátette, nem dacból fog versenyezni vasárnap, hanem "tiszta lapot nyit, és azt tele akarja írni".

Az elődöntőben Lockettnek megint nem volt esélye az első két helyre - azt ismét Maliszewska és Van Ruijven "vitte el" -, de mivel a futam végén a másik lengyel versenyzőt meg tudta előzni, a B döntőben folytathatja.

A férfiak legrövidebb versenyszámában fokozta az izgalmakat, hogy az első futam után lekapcsolódott a Főnix Csarnok világításának egy része, illetve a kivetítő sem működött, így némi várakozásra kényszerültek a versenyzők a lámpatestek ismételt bekapcsolásáig.

A problémát bő tíz perc alatt sikerült elhárítani, az ezt követően jégre lépő Liu Shaolin Sándort pedig nem zavarta meg a kényszerszünet, és rajt-cél győzelmet aratva nyerte futamát. Öccse, az 1500 méteren aranyérmes Liu Shaoang megismételte testvére teljesítményét.

A testvérpár ugyanabba az elődöntőbe kapott besorolást, Shaolin Sándor pedig - ezúttal is a legkedvezőbb rajthelyről indulva - megint végig vezetve nyert. Liu Shaoang az elejétől fogva a második helyen haladt, és azután, hogy a harmadikként korcsolyázó orosz Sulginov három körrel a vége előtt egy előzési kísérleténél megbotlott, a másik magyar döntős helyet sem veszélyeztette semmi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!