Schmidt Gábor: elsődleges cél az eredményesség megtartása

Sport, 2016.12.09

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) pénteken megválasztott új elnöke szerint a sportág elsődleges célja az eredményesség megtartása, az, hogy a válogatott az elődökhöz méltóan szerepeljen a jövőben is.

Az új elnök M1 aktuális csatornán péntek este emlékeztetett arra, hogy a kajak-kenu az elmúlt időszakban kiemelt sportágként kiemelt figyelemben, extra finanszírozásban részesült, s mint mondta, a források egy részét új egyesületek létrehozására, edzők támogatására, a képzés erősítésére fordítanák, illetve nagyon szeretnék, ha Budapesten megépülne egy szlalompálya.

Schmidt Gábor, aki az elnöki pozícióban Baráth Etelét váltja, beszélt arról is, hogy a riói szereplés a három olimpiai arannyal pozitív volt, de van azért hiányérzetük is, a férfi kajak, illetve kenu szakágban meg kell fordítani a trendet, amire az utánpótlásban elért eredmények jó alapot szolgáltathatnak.

"Megtisztelő volt, hogy a közösség ilyen nagy arányban bizalmat szavazott az új rendszernek, aztán a közgyűlés elnökének és nekem is" - utalt arra, hogy az olimpiai ciklust lezáró pénteki tisztújító közgyűlésen a 150 megjelentből 144 fő támogatta, s a küldöttek létrehozták a közgyűlés elnöke posztot, amelyre Baráth Etelét választották meg, aki ezen túl a stratégiai bizottságot is vezeti.

"Ez felelősség is, meg kell felelni az elvárásnak" - folytatta Schmidt, aki továbbra is ellátja a főtitkári teendőket, hozzátéve, hogy a bizalom nyilván szól az elmúlt húsz évben elvégzett munkának is.

Baráth Etele beszélt arról, hogy több ok vezetett az átalakításhoz. Ezek között elsőként említette, hogy a szövetség gyakorlatilag középvállalattá nőtte ki magát, s ennek vezetése nagy felelősséggel jár, társadalmi munkában nem nagyon lehet csinálni. Hozzátette, ő egy európai uniós stratégiával foglalkozó bizottságot is vezet, a kettő együtt pedig már sok lenne, továbbá ha hosszú távra gondolkodnak, akkor abban inkább az egy generációval fiatalabb Schmidt Gábornak van szerepe.

"Kell egy olyan erős központi irányítás, ami elengedhetetlen ilyen nagyságrendben" - hangsúlyozta, majd úgy folytatta, egyúttal erősíteni kell a szövetség demokratikus működését, a helyi szervezeteknek nagyobb önállóságot kell kapniuk, ugyanakkor létre kell hozni egy olyan fórumot, amelyen keresztül a sportág egészének javaslatai az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapnak.

A 74 éves sportvezető 1995 novembere óta irányította a szövetséget, a magyar kajak-kenusok ebben az időszakban összesen 367 aranyérmet, több mint 800 dobogós helyezést szereztek a világversenyeken. Az olimpiákon 17 arany-, 7 ezüst- és 8 bronzérmet nyertek.

A műsorban szóba került a szövetségi kapitányi poszt betöltése is. Ezzel kapcsolatban Schmidt Gábor emlékeztetett arra, hogy a jövő hét a pályázatok leadási határideje, az elnökség azután foglal állást.

"Még ebben az évben megszületnek a döntések. Egy erős elnökség és egy nagyon erős szakmai vezetés fog felállni a jövő évre" - ígérte Schmidt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!