Tokió 2020 - A bokszolókat nyugtatja a NOB

Sport, 2018.10.04

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) továbbra sem nézi jó szemmel a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségben (AIBA) zajló folyamatokat, ám Buenos Aires-i végrehajtó bizottsági ülésén igyekezett megnyugtatni a bokszolókat, hogy szerepelhetnek majd a 2020-as tokiói olimpián.

Az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.com szakportál híre szerint a NOB vezető testülete szerdai ülése után közleményében ígéretet tett az ökölvívóknak, miszerint "minden megtesz annak érdekében, hogy ne ők legyenek a kárvallottjai a jelenleg helyzetnek, s a bizottság megvédi a versenyzők olimpiai álmait".

A NOB ugyanakkor ismét leszögezte, hogy - mostani állapotában - az AIBA nemzetközi sportszövetségként való elismerése veszélyben van. Amennyiben az AIBA-tól megvonja ezt a jogot a NOB, úgy a szövetség a nyári játékokon nem szervezhetné meg a sportág küzdelmeit.

Az AIBA-nál hosszú évek óta problémák vannak a vezetőség munkájával, tavaly nyár óta pedig vezetői válság sújtja a szövetséget. A szövetség végrehajtó bizottsága 2017 júliusában fordult nyíltan Vu Csing Kuo elnök és stábja ellen, majd tavaly októberben felfüggesztették a sportvezetőt, aki csődközeli helyzetbe hozta a szervezetet. Vu novemberben lemondott tisztségéről. Ezek után az AIBA-t ideiglenesen az olasz Franco Falcinelli irányította, aki a január végi rendkívüli kongresszuson nem vállalta tovább a megbízatást.

A téli kongresszus végül nem javított a helyzeten, sőt, ha lehet még rontott rajta, miután az üzbég Gafur Rahimovot választották meg ideiglenesen vezetőnek. Őt az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint, "Rahimov Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike".

A NOB már korábban nyomatékosan kérte az AIBA-t, hogy ne Rahimov irányítsa a szövetséget, az üzbég sportvezetőt pedig külön is megkereste, hogy ne jelöltesse magát az elnöki posztra.

Mindezek ellenére az AIBA szerdán jelezte, hogy Rahimov az egyetlen jelölt a novemberi, moszkvai elnökválasztáson. A posztért a kazah Serik Konakbajev is harcba szállt volna, ám hiába támogatta őt a NOB, az AIBA-ban nem tudta megszerezni a jelöltséghez szükséges 20 ajánlást, így jelen állás szerint csak Rahimovra lehet majd szavazni. Konakbajev viszont már jelezte, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul az ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!