Tokió 2020 - A költségvetés feszesebbé tételére szólított fel egy szakértő

Sport, 2020.09.15

Bent Flyvbjerg, az oxfordi Said Business School óriásberuházásokkal foglalkozó professzora felszólította Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét, hogy tegyék feszesebbé a jövő nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékok költségvetését.

Az oxfordi intézmény azt javasolja, kötelezni kellene a NOB-ot, hogy fedezze a tíz százalékát annak az összegnek, amennyivel a szervezők túllépik a tervezett költségvetést.

"Jelenleg csekély az összhang a költségcsökkentések ösztönzése és a költségekkel kapcsolatos döntések között" - idézi az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál.

Flyvbjerg professzor a Bachhoz írt levelében leszögezte, hogy csak az olimpia közvetlen, sporttal és szervezéssel kapcsolatos költségeit tanulmányozzák, a város, a régió és az ország infrastrukturális fejlesztéseinek anyagi hátterét nem.

A szakember felidézte a Los Angeles-i polgármester, Eric Garcetti szavait, aki szerint a legtöbb város soha többé nem érdeklődik az olimpiarendezés iránt, hacsak nincs olyan vezetése, amely hajlandó eladósodni, vagy kifizetni a hozzájárulást. Ráadásul Garcetti mindezt a koronavírus-járvány előtt mondta, azóta pedig még nagyobb a nyomás a városvezetőkön, hogy takarékoskodjanak.

"Reméljük, a NOB képes lesz újra vonzóvá tenni az ötkarikás játékokat a leendő házigazdák számára, nem utolsósorban azáltal, hogy hozzájárul a költségek hatékony csökkentéséhez és a költségtúllépésekhez. Véleményünk szerint ennek évekkel ezelőtt meg kellett volna történnie, de jobb későn, mint soha" - írta az Oxfordi Egyetem professzora.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!