Tokió 2020 - Bach: a gyorsteszt és a vakcina nem csodafegyver

Sport, 2020.09.10

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a tesztelés és a koronavírus elleni vakcina nem csodafegyver a jövőre halasztott nyári játékok megrendezését illetően.

Thomas Bach a testület végrehajtó bizottságának ülése után, virtuális sajtótájékoztatón fogalmazta meg véleményét, egyúttal kijelentette, hogy a lebonyolítás apró részleteire vonatkozóan egyelőre nem tud pontos válaszokkal szolgálni, mivel a helyzet napról napra változik. Hozzátette: a felmerülő problémák megoldására létrehozott munkacsoportnak úgy kell különböző forgatókönyveket kidolgoznia, hogy nem tudja, milyen lesz az olimpia és a paralimpia környezete jövő nyáron. A NOB-elnök úgy véli, "a szociális távolságtartás elrendelése természetesen az egyik eleme lehet az intézkedéseknek", ugyanakkor jelezte: a NOB figyeli a gyorstesztek fejlesztését és az oltóanyag előállítását, mivel ezek megléte "megkönnyítheti a felkészülést".

"Még túl korai választ adni arra a kérdésre, hogy milyen lesz a konkrét forgatókönyv, a végső megközelítés" - idézte őt az olimpiai sportokkal foglalkozó insidethegames.biz oldal. "Az egyetlen, amit mondhatunk, az az, hogy biztonságos környezetet igyekszünk teremteni az összes résztvevő számára."

Bach optimistán nyilatkozott arról, hogy időben elérhető lesz-e használható védőoltás és gyorsteszt, de egyiket sem tartja csodafegyvernek.

"Információink és szakértőkkel, az Egészségügyi Világszervezettel és a gyógyszergyártókkal történt egyeztetések alapján nagy előrelépést látunk a gyorstesztelés tekintetében, ami nagy mértékben befolyásolhatja a tervezést. A vakcina fejlesztést illetően is bátorító híreket kaptunk. Ezek, bár szerepet játszanak az előkészületekben, nem csodafegyverek, ugyanakkor nagy mértékben megkönnyíthetik a játékok és a felvezető versenyek megrendezését" - folytatta.

A koronavírus-járvány elleni intézkedések kidolgozására létrehozott munkacsoportban a japán kormány, a tokiói kormányzóság és a szervezőbizottság képviselői tevékenykednek. A szakemberek többek között a határellenőrzés, a létesítményeknél alkalmazandó eljárásrend és a közösségi közlekedésre vonatkozó szabályzás lehetőségeit dolgozzák ki, emellett azzal is foglakoznak, hogy mi történjen, ha valaki a résztvevők közül megfertőződik, hogyan lehet a játékok előtt edzőtáborokat szervezni, és a Japánban érkezést követően milyen módon valósítsák meg az elkülönítést. Bach szerint utóbbi elem nagyon is reális, és arra biztatta a sportolókat, hogy legyenek szolidárisak.

"A kezdetektől azt mondom, hogy ez a válság áldozatokat és kompromisszumokat igényel mindannyiunktól. Ha az összes résztvevő biztonsága érdekében karanténra lesz szükség, akkor az lesz" - szögezte le.

John Coates, a NOB koordinációs testületének elnöke a héten korábban úgy nyilatkozott, hogy a játékokat a járvánnyal vagy anélkül, mindenképpen megrendezik. Hasonlóan foglalt állást Hasimoto Szeiko, az olimpiáért felelős japán miniszter és Koike Juriko, Tokió kormányzója is.

A jövő évre halasztott olimpiára a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor, majd augusztus 24-től szeptember 5-ig tart a paralimpia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!