Tokió 2020 - Kedvező edzőtáborozási lehetőség Japánban a magyar sportolónak

Sport, 2017.11.08

Rendkívül kedvező feltételű edzőtáborozási lehetőségeket kínált fel a 2020-es tokiói nyári olimpiára készülő magyar sportolóknak Japánban Tocsigi prefektúra.

Ezt a Tocsigi prefektúra a héten Budapesten tartózkodó vezetősége jelentette be azon a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által szervezett szerdai főtitkári értekezleten, amelyen Tomikazu Fukuda kormányzó részletesen ismertette, hogy a magyar sportági szövetségek milyen korszerű, világszínvonalú sportlétesítményeket és milyen feltételekkel vehetnek igénybe a következő nyári ötkarikás játékoknak otthont adó kelet-ázsiai országban.

Tomikazu Fukuda bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy a MOB idén októberben, Japánban egy nagy jelentőségű, háromoldalú megállapodást írt alá a helyi olimpiai bizottsággal és a Tokiótól északra található Tocsigi prefektúrával. Az együttműködési keretszerződés értelmében a 2020-as olimpiai játékokig magyar csapatok utazhatnak a régióba edzőtáborozni, s az ott található számos, világszínvonalú sportlétesítmény előnyeit kihasználva edzőpartnerekkel készülhetnek, valamint megismerkedhetnek a sportszakmai technológiákkal, illetve az olimpiai versenyhelyszínekkel, és a japán környezettel.

A kormányzó elmondta, hogy a 2020-es olimpiát rendező Japán egy országos program keretében 179 fogadó várost jelölt ki, s ezek 74 külföldi országgal összesen 90 együttműködési megállapodást kötöttek a játékokra készülő sportolók edzőtáborozásáról.

Tomikazu Fukuda kiemelte: a Tocsigi prefektúra biztosítja a magyar delegációk utaztatását a tokiói repülőtérről a szálláshelyre, emellett állja a szállást és az étkezést, a sportlétesítmény használatának, valamint az oda való eljutásnak a költségeit is. A magyar félnek tehát csak a Magyarországról Japánba való utazás költségeit kell állnia. A kormányzó arra kérte a magyarokat, ne csak sportolni menjenek Japánba, hanem igyekezzenek minél jobb személyes kapcsolatokat kialakítani a helyi lakossággal, hogy közösen ismerhessék meg egymás kultúráját, s egyúttal meghívta őket a jövő júliusban sorra kerülő fesztiválokra is.

A kormányzó ismertette, hogy a Tocsigi prefektúra egy közel kétmillió lakosú, Pest-megye méretű közigazgatási egység Japánban, gyorsvasúton Tokiótól mintegy 50 perc alatt elérhető. Japán egyik olyan régiója, amelynek a fővároshoz hasonló a klímája, ahol biztosított a sportolók biztonságos, egészséges táplálkozása, ugyanakkor az edzések után jó lehetőség nyílik a pihenésre, kikapcsolódásra is, hiszen a tartomány több mint a fele zöldterület.

Vékássy Bálint MOB-főtitkár az MTI-nek elmondta, a most bejelentett japán-magyar megállapodást az alapozta meg, hogy a két ország olimpiai bizottsága között már 2011-ben elindult egy jó együttműködés.

Fábián László sportigazgató tájékoztatása szerint a következő lépés most az lesz, hogy az igények felmérése után a sportági szakszövetségeknek kell közvetlenül felvenniük a kapcsolatot Tocsigi prefektúrájának vezetőivel, ebben a MOB koordináló szerepet vállal. Fábián szerint az első magyar sportdelegáció 2018 májusában utazhat ki Japánba edzőtáborozni, s a megállapodás egészen 2020 végéig érvényes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!