Tour de Hongrie - Bratascsuk százötven kilométeres szökésből "ért haza"

Sport, 2018.08.17

Andrij Bratascsuk nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát pénteken, amelyen Manuel Belletti megtartotta a sárga trikót.

A ceglédi rajtnál nagy tömeg várta a versenyzőket. Ehhez hozzájárult, hogy a Polartec-Kometa csapatának tulajdonosával, az egyaránt két-két Tour de France- és Giro d'Italia-, valamint három Vuelta a Espana-diadallal a sportág egyik legnagyobbjának számító Alberto Contadorral készíthettek közös fotókat a szurkolók.

A viadal idei leghosszabb szakaszának, a Hajdúszoboszlóig vezető 206 sík kilométernek 28 fokban és erős napsütésben vágott neki a 124 versenyző, akikre három gyorsasági részhajrá várt, ebből egy rögtön Cegléden.

A mezőny sokáig egyben haladt, majd a második, jászberényi részhajrát követően három szökevény ellépett. A táv felére a Pannon Cycling Team versenyzőjét, Dina Dánielt magában foglaló trió - amelyben az ukrán Andrij Bratascsuk és a szlovák Martin Mahdar tekert még - 9:21 perc előnyt alakított ki a lassú tempóban haladó mezőnnyel szemben. A fokozatosan olvadó különbség miatt az utolsó kilométeren Bratascsuk elszakadt társaitól, akiket fél kilométerrel a cél előtt befogtak, ám az ukránt nem érték utol: előnyéből 25 métert megőrizve megnyerte a szakaszt a berobogó mezőny előtt. Másodikként a sárga trikós Manuel Belletti ért be - az időjóváírásnak köszönhetően hat másodperccel növelte előnyét -, míg a harmadik a Kőbánya Cycling Team marokkói kerekese, Ahmed Amine Galdoune lett.

"Összességében nagyon nehéz nap volt, de tökéletes volt a csapattaktika. Nagyon jól együtt dolgoztunk a rajttól kezdve, a többieknek is köszönhetem, hogy elöl tudtam lenni, hiszen az volt a terv, hogy valamelyikünk bekerüljön a nap elmenésébe, s végül nekem jött ki a lépés" - értékelt az MTI-nek fáradtan Dina Dániel. Hozzátette, a háromfős szökevénycsoportban sokáig nem hitték, hogy hazaérhetnek.

"A mezőny meglepően hosszúra engedte a pórázt, s talán spóroltak az erejükkel is" - fogalmazott Dina, aki a 77. helyen, félperces hátránnyal ért célba. Hozzátette: az utolsó két kilométerre, amikor megbomlott az egység, már nem is emlékszik pontosan.

"Talán a szlovák srácon múlt, az ukrán nem akart betámadni minket, de végül így alakult. Az biztos, hogy erősebb volt nálunk, s akkor is ő nyer, ha együtt maradunk, de közös munkával biztosan hárman értünk volna be elöl" - fejtette ki.

A szakaszgyőztes Bratascsuk rámutatott: csapatával eredetileg nem gondolkoztak abban, hogy ellép a mezőnytől.

"A szökésben nagyon jó srácokkal kerültem össze, akik igazán jól dolgoztak együtt. Már azt nagy sikernek tartottuk, hogy a leghosszabb napon sokáig a televízió képernyőin lehetünk, felhívva így a figyelmet a csapatunkra. Szerintem senki sem bízott igazán abban, hogy ez a szökés sikerrel jár majd" - hangsúlyozta. Kiemelte: az utolsó tíz kilométeren, amikor még volt két perc előnyük, győzködte társait, hogy menjenek tovább, mert még látott esélyt a sikerre.

"Aztán az utolsó két kilométeren már hiába kértem őket, nem igazán tudtak segíteni, ezért mentem egyedül, ahogy csak tudtam. Azt hiszem, ez pályafutásom eddigi legnagyobb sikere, de nagy eredmény ez fiatal csapatunk számára is" - szögezte le a 26 éves ukrán versenyző, aki korábban nyert etapot a Székely Körversenyen is, ahol összetettben a harmadik helyen végzett.

Legjobb magyarként a nyolcadik Karl Ádám zárta a 45,59 kilométer/órás átlagsebességű szakaszt. Mint rámutatott, az elején gyors volt a tempó, ám aztán belassult a mezőny.

"Az utolsó harminc kilométeren fokozódott a tempó, a vége nagyon technikás volt, ami fekszik nekem, és elöl is tudtam helyezkedni" - foglalta össze Karl, aki elmondta: elfáradt a nagy melegben.

Az összetett legelőkelőbb helyét elfoglaló magyar versenyzője - s így fehér trikós - változatlanul Dina Márton, aki ezúttal 48. helyen ért célba.

Szombaton 182 kilométert teker a mezőny Karcag és Miskolc között, majd vasárnap a Kazincbarcika környéki 128 kilométerrel zárul a 865 kilométer össztávú Tour de Hongrie.


Eredmények:

3. szakasz, Cegléd-Hajdúszoboszló, 206 km:
1. Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novak) 4:31:04 óra
2. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 2 másodperc hátrány
3. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Kőbánya Cycling Team) azonos idővel
...8. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.


Az összetett élcsoportja:
1. Belletti 12:25:44 óra
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) 12 másodperc hátrány
3. Charles Planet (francia, Novo Nordisk) 21 mp h.
Paolo Toto (olasz, Sangemini) 21 mp h.
...17. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 1:00 perc hátrány
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!