Tour de Hongrie - Kolumbiai győzelem összetettben, Peák második

Sport, 2017.07.03

A kolumbiai Daniel Jaramillo nyerte a 38. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, míg Peák Barnabás két másodperc lemaradással másodikként végzett összetettben. Az ötödik, utolsó szakaszon vasárnap Scott Sunderland diadalmaskodott.

Tour de Hongrie A jászberényi rajt előtt az összetett második helyén minimális hátránnyal álló Peák Barnabás az MTI-nek arról beszélt, hogy a 112 kilométeres etapon szerinte nem lesz komoly szökési lehetőség, ezért várhatóan csak a Városligetben kialakított körpályán dől majd el a végső győzelem.

A fővárosig tartó, három gyorsasági részhajrát és egy második kategóriás hegyi hajrát magában foglaló szakasznak 28 fokban és szép időben vágott neki a 86 fős mezőny. A rajt után több szökési próbálkozás is akadt, ám még egyperces különbséget sem tudott kialakítani egyik boly sem, a főmezőny kontrollálta a viadalt. Az első, turai részhajrát követően aztán egy hétfős szökevénycsoportnak sikerült két perc feletti előnyt kialakítania.

Ezek után következett a galgamácsai nyolcszázalékos emelkedő, amely megrostálta a mezőnyt, az élboly és a főmezőny is szétszakadt. A körverseny utolsó, vácegresi hegyi hajrájában ugyan nem volt az első négy között Amanuel Ghebreigzabhier, az eritreai kerekes így is elhódította a hegyi pontverseny győztesének járó piros trikót. Ebben az összevetésben legjobb magyarként Valter Attila harmadik lett.

Az emelkedő után ismét összerázódott a mezőny és Budapestre már együtt érkeztek meg a kerekesek, akik a városligeti körpályán nagy harcot vívtak. A szakasz végül sprintbefutóval zárult, melyben Sunderland diadalmaskodott, aki a gyorsasági pontversenyt és az ezzel járó zöld mezt is megnyerte. Az összetettben nem változott az állás, azaz Daniel Jaramillo diadalmaskodott Peák Barnabás előtt. Utóbbi a második hely mellett a legjobb U23-as versenyzőként megnyerte a fehér trikó, egyúttal a legjobb magyar lett.

"A hajrában kapaszkodtam nagyon a kormányba, próbáltam bejönni a dobogóra, de ez ma nem volt bennem" - nyilatkozta az MTI-nek a KONTENT-DKSI magyar versenyzője hozzátéve, hogy csapata nem tudott már igazán összedolgozni a végén, mert társai is nagyon fáradtak voltak. Az ugyanakkor jól esett neki, hogy két másik magyar istálló, a Cube-Csömör és az Epronex is egész nap segített neki. Peák összegzésképpen megjegyezte, elégedett az eredményével.

Az utolsó szakaszon a legelőkelőbb pozíciót elérő hazai versenyző az ötödik helyen célba érkezett Lovassy Krisztián volt.

"Viszonylag korán, négyszáz méterre nyitottam a sprintet, iszonyatosan nagy pofaszél volt az utolsó ötszáz méteren" - hangsúlyozta az MTI kérdésére a magyar bajnok, aki összetettben 20. lett 44 másodperc hátránnyal. Lovassy nem titkolta, hogy elégedetlen idei Tourjával, mert összetettben dobogóra szeretett volna állni.

"Ha a siófoki szakasz után a zsűri kicsit jobban észnél van, akkor két magyar van a dobogón, nem egy" - utalt a csütörtöki etapra a magyar sportoló, amikor a hajrában kicsúszott, s 38 másodperc hátrányt szedett össze.


Eredmények:

5. szakasz, Jászberény-Budapest, 112 km:
1. Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWellness) 2:33:45 óra
2. Meron Teshome (eritreai, Bike Aid) azonos idővel
3. Carlos Alzate Escobar (kolumbiai, United Healthcare) a. i.
...5. Lovassy Krisztián (Team Differdange-Losch) a. i.

Az összetett végeredménye:
1. Daniel Jaramillo (kolumbiai, United Healthcare) 13:53:43 óra
2. Peák Barnabás (KONTENT-DKSI) 2 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, ROG Ljubljana) 7 mp h.
...20. Lovassy 44 mp h.
(MTI)

Galériánk

Tour de Hongrie Tour de Hongrie Tour de Hongrie Tour de Hongrie
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!