Újabb kajak-kenu relikviákkal gazdagodott a Hungarikonok gyűjtemény

Sport, 2016.10.17

Storcz Botond lapátjával és Kozák Danuta lábtámaszával gazdagodott hétfőn a Hungarikonok gyűjtemény, amelyben már korábban is helyet kaptak kajak-kenus relikviák.

A Rátettünk még egy lapáttal című sajtótájékoztatón Feledy Balázs művészeti író elmondta, hogy Kárpáti Tamás magángyűjteménye azért is különleges, mert hétköznapi tárgyakból képzőművészek közreműködésével műtárgyak jönnek létre. A sporton kívül a kollekció része többek között a művészet, a tudomány és a gasztronómia képviselőinek egy-egy személyes tárgya. A gyűjtemény jelenleg körülbelül 130 darabos, ezek közül mintegy 30 - úszódressz, kard, tőr, futballcipő, teniszütő, patkó vagy éppen a legendás sportriporter, Szepesi György mikrofonja - kötődik a sport területéhez.

A háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin, illetve a kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás kajak- és kenulapátja már eddig is a gyűjtemény része volt - előbbin Galambos Tamás festőművész, utóbbin Kalmár János szobrász dolgozott -, most pedig az ugyancsak háromszoros ötkarikás aranyérmes Storcz Botond lapátja került be a kollekcióba. A sporteszközt Vári Zsófia, a Milánói Művészeti Akadémián végzett fiatal festőművész varázsolta műtárggyá, amely az "Azért a víz azúr" címet viseli.

A bemutatón Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke egy újabb tárgyat ajándékozott Kárpáti Tamásnak, az ötszörös olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta lábtámaszát, amelyből egy művész majd újabb egyedülálló, különleges műtárgyat készít. Baráth Etele emlékeztetett, hogy Kozák augusztusban, Rio de Janeiróban nemcsak saját ötödik aranyát gyűjtötte be, hanem a magyar olimpiai mozgalom 500. érmét és egyben 175. aranyát is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!