Úszószövetségi vita - A MÚSZ konkrétumokat vár, a Verrasztó testvérek és Kozma is Hosszú mögé állt - ÖSSZEFOGLALÓ

Sport, 2016.11.17

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vezetése konkrétumokat vár azzal kapcsolatban, hogy a versenyzőknek milyen gondjaik vannak.

"A sportolók névvel, de akár anonim módon is elmondhatják: kit mi segítene abban, hogy még az eddigieknél is jobb eredményt érhessenek el. A felmérés eredménye nyilvánosságra kerül" - áll a MÚSZ vezetésének csütörtöki közleményében.

A MÚSZ - ahogyan közleménye fogalmazott - változatlanul arra törekszik, hogy a legutóbbi rövidpályás Európa-bajnokságot, a legutóbbi Eb-t, valamint a riói olimpiát követően továbbra is Magyarország úszói legyenek Európa legeredményesebbjei az éremtáblázaton, és a hét év alatt lezajlott öt hazai rendezésű Európa-bajnoksághoz hasonlóan a 2017-es hazai világbajnokság is sikeres legyen.

"Mindez csak nyugodt légkörben, közös összefogással valósulhat meg" - zárul az elnökségi közlemény.

Mindeközben csütörtökön újabb úszók sorakoztak fel Hosszú Katinkáék mögött: délelőtt a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn jelezték, hogy egyetértenek a háromszoros olimpiai bajnokkal, késő délután pedig Kozma Dominik következett.

"Több mint két évtizede szinte minden napot az uszodában töltve a jelenlegi generáció rangidős és élvonalbeli versenyzői mind hasonlóképpen gondolkodunk, hisz hosszú évek óta saját bőrünkön tapasztaljuk a jelenlegi rendszer működésének jó és rossz oldalait" - áll a testvéreknek a Nemzeti Sport szerkesztőségéhez eljuttatott csütörtöki közleményében, amely így zárul: "Úgy gondoljuk, megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében!"

Hargitay András szövetségi kapitány csütörtök este az M1 aktuális csatornában beszélt a kialakult helyzetről, a szakember érthetetlennek nevezte azt a felfordulást, amely a MÚSZ és a versenyzők között zajlik.

"Le fognak csitulni a kedélyek. Azt gondolom, ha mindenki magába száll és végig gondolja, mit is szeretne, akkor rájön, hogy mindene megvan, amit csak akar. Biztos van lehetőség arra, hogy jobban dolgozzunk, de az a felfordulás, ami most jelen pillanatban van, az minimum érthetetlen."

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és "nincs rend" a magyar úszásban. Utóbbi két versenyző egyformán annak a reményének adott hangot, hogy olyan döntések születnek majd a jövőben, "melyek minél előbb szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészülésünkhöz". Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!