Vízilabda Eb - Märcz Tamás: kemény időszak vár a magyar vízilabdára

Sport, 2018.07.28

Märcz Tamás szövetségi kapitány szerint szinte mindenben komoly lemaradása van a férfi válogatottnak, ezért rendkívül nehéz időszak vár a magyar vízilabdára.

"Az egyedüli megoldás az lehet, hogy a következő két évben az olimpia felé vezető úton célirányos és kemény munkát kell végezni, egyénileg és csapatszinten egyaránt. Még tudatosabb és átgondoltabb vízilabdát kell játszanunk annak érdekében, hogy fel tudjuk venni a versenyt a legjobbakkal. Sok csapat előttünk jár egyéni képzettségben, érettségben, gyakorlatilag mindenben van lemaradásunk. Kemény időszak vár a magyar vízilabdára" - fogalmazott a szövetségi kapitány Barcelonában, az Európa-bajnokság szombati zárónapján, miután együttese 9-8-ra kikapott az orosz csapattól, és csak a nyolcadik helyen végzett.

A tréner kiemelte, nagyon megemelkedett a nemzetközi színvonal, és külön elemzésre vár, hogy kik azok a játékosok, akik megugrották a szintet. Hozzátette, a válogatottságot ideiglenesen lemondó sztárok (Varga Dénes, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert) távollétében azok kerültek a keretbe, akiknek ebben az évben ott volt a helyük.

A játékkal kapcsolatban arról beszélt Märcz Tamás, hogy ugyan a kapott gólokkal összességben semmi problémája nem volt, ugyanakkor a helyzetkihasználással rendkívül elégedetlen.

"Nagyon gyenge volt a helyzetkihasználás, ami kulcsfontosságú. A húsz-harminc százalékos lövőhatékonyság elképesztően gyenge. Vagy nem is kerülünk helyzetbe, vagy kihagyjuk a lehetőségeinket, vagy olyan szituációkba kergetjük magunkat, hogy nem középkezdésből jönnek a csapatok, felúszik az ellenfél, amitől nem lehet fixen szervezni a védekezést" - fogalmazott.

Märcz arra utalt, hogy amikor csapata nem szerez gólt, akkor nem felállt helyzetben védekezhet, hanem visszaúszás közben.

"Mindemellett gól sem kerül fel az eredményjelzőre, amitől stresszhelyzetbe kerülnek a játékosok" - vélekedett.

A kapitány kiemelte, nem az volt a realitás, hogy a csoportban megelőzzék az olaszokat, vagy legyőzzék a szerbeket a negyeddöntőben, ugyanakkor bízott abban, hogy ezeken a mérkőzéseken jó teljesítményt tudnak nyújtani. Hozzátette, be kell látni, hogy vannak posztok, ahol jelenleg nem ütik meg a nemzetközi mércét.

A magyar férfiválogatott története második legrosszabb Eb-szereplésével zárt: az 1989-es bonni kilencedik hely kivételével mostanáig ötödiknél egyszer sem végzett rosszabb helyen. A csapat két győzelemmel, egy döntetlennel és négy vereséggel zárt Barcelonában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!