Vízilabda Eb - Döntős a magyar férfi válogatott

Sport, 2014.07.25

A magyar férfi vízilabda-válogatott egy góllal nyert az olasz csapat ellen a budapesti Európa-bajnokság pénteki elődöntőjében, így vasárnap az aranyéremért mérkőzik a szerb-montenegrói párharc győztesével.

Vízilabda Eb - Magyarország-Olaszország
  • Eredmény, elődöntő:
Magyarország-Olaszország 8-7 (3-1, 2-3, 1-1, 2-2)


A magyar csapat összeállítása:
Nagy Viktor - Gór-Nagy Miklós, Madaras Norbert 1, Erdélyi Balázs, Vámos Márton, Hosnyánszky Norbert 3, Decker Ádám, Szivós Márton 1, Varga Dániel 1, Varga Dénes 2, Tóth Márton, Hárai Balázs



Az olasz góldobók: Gallo 2, Di Fulvio, Figlioli, Giorgetti, Luongo, Aicardi 1-1


A Benedek Tibor szövetség kapitány irányította világbajnoki címvédő hazai csapat és a 2011-ben vb-aranyérmes, a 2012-es londoni olimpián - a negyeddöntőben éppen a magyar válogatottat legyűrő - olasz gárda összecsapása a margitszigeti Hajós uszodában ideális időben, hatezer lelkes szurkoló előtt, rögtön hatalmas lövőpárbajjal kezdődött. Ám gól csak bő két perc elteltével született, méghozzá Varga Dénes jóvoltából, aki a jobb alsó sarkot vette be (1-0). Emberelőnyből jött az egyenlítés, de pillanatokkal később Varga Dénes álompasszából Szivós Márton módosított az álláson, aztán pedig a 34 évével korelnök Madaras Norbert balkezes bombája landolt a hálóban (3-1).

A második negyedben az addigi két magyar fórral szemben már hatodszor emberelőnyben játszó olaszok szépítettek, majd teljes létszámnál is betaláltak (3-3). Létszámfölényes helyzetből sikerült visszavenni a vezetést Hosnyánszky Norbert révén (4-3). Fél perccel a nagyszünet előtt még nagyobb hangerővel ünnepelhetett a publikum: a csapatkapitány Varga Dániel bombázott az olasz kapuba (5-3). A negyedzárás pillanatában a rivális élt a hat az öt elleni játék kínálta eséllyel (5-4).

A harmadik játékrész nagy Nagy Viktor-védésekkel rajtolt, a kapus még emberhátrányban is bravúrral hárított, a válaszcsapás pedig felettébb hatásos volt: Hosnyánszky a kapufa segítségével bombázott a hálóba (6-4). Szűk egy perc volt hátra a negyedből, amikor távoli lövéssel szépítettek az olaszok (6-5).

A befejező nyolc perc fele lefutott, amikor 6-6-ra módosult az eredmény, a magyar csapat szintén emberelőnyből vette vissza a vezetést: Hosnyánszky "gyömöszölte" be a kapuba a labdát (7-6). Aztán megint az olaszok játszhattak eggyel többen, aminek meg is lett az eredménye (7-7). Ötvenhat másodperccel a vége előtt azonban Varga Dénes parádés elhajlásos lövéssel 8-7-re alakította az állást, és innentől már önfeledten áradhatott a harci kiáltás, a Ria-Ria-Hungária, mert nyert és döntőbe jutott a magyar válogatott!

Hogy a finálét kivel vívja, arról a késő esti másik elődöntő határoz.

Benedek Tibor a lefújás után úgy értékelt, hogy a csapat megérdemelte a győzelmet.

"Óriási harc volt a medencében, és pillanatok döntöttek. Fontos volt, hogy a hazai közönség előtt továbbjussunk - mondta. - Akadtak hibáink, de túl tudtuk tenni magunkat ezeken, és a játékosok egymásból merítettek plusz erőt. Most a legfontosabb, hogy felkészüljünk a döntőre."

A magyar válogatott legutóbb nyolc éve szerepelt Eb-döntőben, és - amit a szövetségi kapitány is kiemelt - ezt megelőzően 1958-ban játszhatott hazai medencében kontinensfinálét.


Később, elődöntő:
Szerbia-Montenegró 20.30
(MTI)

Galériánk

Vízilabda Eb - Magyarország-Olaszország Vízilabda Eb - Magyarország-Olaszország Vízilabda Eb - Magyarország-Olaszország Vízilabda Eb - Magyarország-Olaszország Vízilabda Eb - Magyarország-Olaszország
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!