Wladár Sándort választották a Magyar Úszó Szövetség elnökének

Sport, 2017.09.24

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vasárnapi rendkívüli közgyűlésén Wladár Sándort választották a szervezet elnökének.

Wladár Sándort választották a Magyar Úszó Szövetség elnökének Az 1980-as, moszkvai olimpián 200 méter háton aranyérmes sportvezető - visszalépések nyomán - egyedüli jelölt volt a posztra, a küldöttek pedig 143 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett szavaztak bizalmat neki.

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján az új elnök "hatalmas és megtisztelő" feladatnak nevezte a megbízatást. Hangsúlyozta, hogy nem a múltról kell beszélni, a széthúzásról, hanem tabula rasát kell csinálni.

"Mindenki tiszta lappal indul, sok munka, összefogás, és leginkább alázat kell" - mondta, majd azt is célnak nevezte, hogy elérjék: a sajtóban megjelenő hírek ezentúl ne a sportágat mérgező ellentétekről, hanem az úszók sikereiről, eredményeiről szóljanak.

Bejelentette továbbá, hogy elnöki tanácsadónak kérte fel a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamást, aki ezt elfogadta.

A MÚSZ elnöki széke azután vált üressé, hogy a szeptember elsején tartott rendkívüli közgyűlésen a tagok visszahívták Bienerth Gusztávot.

Az 54 éves Wladáron kívül - aki 2001 óta a Jövő SC igazgatója - eredetileg további négyen pályáztak a MÚSZ-elnöki posztra. Czene Attila olimpiai bajnok úszó azonban írásban korábban közölte, hogy visszalép, két klubelnök, Hornyák Viktor és Tóth István a fórumon jelezte, hogy visszavonja jelentkezését, a sportágon kívülről érkező Horváth Gergely Domonkost pedig nem vette fel a listára a közgyűlés.

A tanácskozás első órája ügyrendi kérdések taglalásával telt, majd felforrósodott a hangulat, miután Hornyák szóváltásba keveredett a levezető elnöki tisztet ellátó Sándor Elek jogásszal. Az akkor még elnökjelölt Hornyák szabálytalanságokra hivatkozva a közgyűlés felfüggesztését indítványozta, meglehetősen emelt hangon, sőt, teátrális mozdulattal egy bilincset dobott a levezető elnök elé az asztalra. A felhorgadó indulatokat az olimpiai ezüstérmes úszóból lett sportállamtitkár, Szabó Tünde csillapította le, aki beszédével békésebb mederbe terelte a közgyűlést. Az államtitkár figyelmeztetett rá, hogy az utóbbi időszak történései, a meg nem értés, a negatív visszhangok, a viták beárnyékolták a sportág világraszóló eredményeit, így a nyári magyarországi vizes vb sikerét. Szabó Tünde úgy fogalmazott: "Fontos ez a nap, a magyar úszósport jövőjéről van szó, és a küldöttek elérhetik, hogy ismét a szakmai munka kerüljön középpontba."

A szavazáskor az elnök mellett más tisztségviselőket is megválasztottak: a MÚSZ főtitkára a korábbi magyar bajnok Batházi István, a szakmai alelnök Turi György mesteredző, általános alelnök pedig Becsky András lett.

Az elnökségbe bekerült még: Bodrogi Viktor, Gyepes Ádám, Gyurta Dániel, Kovács Ottó, Markovits László, Molnár Mihály, Pass Ferenc, Rákosfalvy Zoltán, Rózsa Norbert, Szentpáli Gábor, Török Enikő és Verrasztó Zoltán.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Wladár Sándort választották a Magyar Úszó Szövetség elnökének Wladár Sándort választották a Magyar Úszó Szövetség elnökének Wladár Sándort választották a Magyar Úszó Szövetség elnökének
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!