A migrációról és a terrorizmusról tanácskozott kilenc európai ország rendőrsége Olaszországban

Terrorizmus, 2017.06.07

A Földközi-tengeren Európába tartó migrációs áramlatról és annak veszélyeiről, valamint az embercsempészekkel szembeni fellépésről tartottak operatív tanácskozást Franciaország, Spanyolország, Portugália, Ciprus, Málta, Görögország, Szlovénia, Horvátország és Olaszország rendőrségi vezetői Lampedusa szigetén szerdán.

Franco Gabrielli olasz országos rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Európába vezető migrációs útvonalak közül jelenleg a földközi-tengeri számít kritikusnak, mindenekelőtt a líbiai politikai helyzet ingatagsága miatt.

Hozzátette, hogy a Földközi-tenger menti, vagy annak közelében fekvő államok közrendjét és biztonságát garantáló nemzeti rendőri szervek mindenekelőtt az embercsempészet megfékezésén dolgoznak, valamint az országaikba érkező összes migráns azonosítását szeretnék elérni, ezek nyomon követésével együtt.

A francia, spanyol, portugál, ciprusi, máltai, görög, szlovén, horvát és olasz rendőrségek képviselőinek operatív találkozóján az egymás közötti információcsere erősítéséről egyeztettek, az eddig szerzett tapasztalatok, alkalmazott technológiák megosztásáról. Ez volt az úgynevezett Földközi-tengeri Európai Biztonsági Csoport (Ermes) első találkozója, amelyet a mediterrán migrációs áramlat egyik jelképes európai kapujának számító Lampedusa szigetén rendeztek meg.

Szó volt a migrációs útvonalakról, a tengeri mentésről, a migránsok azonosítási módszereiről, az emberkereskedő bűnszövetkezetekről, valamint a terrorista támadásokról és a kiberbűnözésről is. Egyeztettek közös rendőrségi projektekről, és ezek EU-s finanszírozásáról. A felek kiemelték, hogy a migráció mögött álló nemzetközi bűnszövetkezetek az emberekkel együtt kábítószert és fegyvereket is mozgatnak.

Lampedusán az utóbbi években több százezren kötöttek ki, hogy innen Olaszország és Európa más részeibe jussanak tovább. Jelenleg a migránsok regisztrálására szolgáló egyik dél-olaszországi központ (hot spot) működik a szigeten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!