A polgári szabadságjogok védelmét és az illegális bevándorlás megállítását ígérte többek között Donald Trump igazságügyminiszter-jelöltje

Terrorizmus, 2017.01.10

A polgári szabadságjogok, köztük a szavazati jog védelmét, az illegális bevándorlás megállítását, a "radikális iszlám terrorizmus" elleni küzdelmet, a fegyveres erőszak megállítását, a rendőrség és a lakosság kapcsolatának javítását ígérte kedden kezdődött kongresszusi meghallgatásán Jeff Sessions, alabamai szenátor, Donald Trump megválasztott elnök igazságügyminiszter-jelöltje.

A politikust - akit a szenátus egyik legkeményvonalasabb republikánusaként tartanak szánon - tüntetők várták a washingtoni Capitolium előtt. A Ku Klux Klan-ruhába bújt tüntetők az alabamai szenátort néhány - évtizedekkel korábban tett - kijelentése miatt rasszizmussal vádolták meg.

Több mint félórás, előre megírt nyitóbeszédében Sessions figyelmeztetett, hogy az ország a nyitott határokon beáramló illegális kábítószer-kereskedelem áldozata, az amerikai városokban növekszik az erőszakos bűncselekmények aránya és a rendőrség önbizalma a mélyponton van. "Eznem folytathatóak tovább. Alapvető polgári jog, hogy az ember biztonságban érezhesse magát az otthonában és a közösségben, ahol él" - szögezete le és változtatásokat ígért e tekintetben. "Az Egyesült Államok igazságügyi miniszterének posztja nem politikai megbízatás, s bárkinek, aki ezt a tisztséget ellátja, kötelessége teljes mértékben hűségesnek lennie az Egyesült Államok törvényeihez és alkotmányához" - fogalmazott a leendő igazságügyi miniszter és fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy csodálja az alkotmányt és elkötelezett a jogállam iránt. A miniszterjelölt meghallgatását a teremben két tüntető is megzavarta. Egyikük azt kiáltozta, hogy Sessions "visszahozza a fehérek uralmát Délen". A rendzavarókat a capitoliumi rendőrség jelenlévő tagjai kivezették a teremből.

A republikánus politikusok erőteljes támogatásukról biztosították a jelöltet, aki így szinte bizonyosan a kinevezéséhez szükséges voksnál jóval többet kap majd. Condoleezza Rice, volt külügyminiszter - az Egyesült Államok első afroamerikai külügyminisztere - levelet is írt a szenátus igazságügyi bizottsága vezetőjének, Chuck Grassley, iowai republikánus politikusnak, s a levélben hangsúlyozta, hogy Sessions "sokat dolgozott azon, hogy megszüntesse a rabszolgák leszármazottai elleni előítéletességet és igazságtalanságot" Alabamában. Rice megjegyezte azt is, hogy Jeff Sessions volt a fő szorgalmazója Rosa Parks polgárjogi aktivista kongresszusi kitüntetésének. A volt külügyminiszter barátjának nevezte az alabamai szenátort és leszögezte, hogy "nagyon csodálja" őt.

Sessions ugyanakkor kemény kérdésekre számíthat a demokrata párti politikusok részéről. Elsősorban azért, mert meg kell győznie a demokratákat arról, hogy korrekt és a polgári jogokat tiszteletben tartó miniszter lesz, és várhatóan részletesebben ki kell fejtenie az illegális bevándorlásra vonatkozó elképzeléseit. Cory Booker, New Jersey szenátora - egyike a szenátus három afroamerikai tagjának - máris azt nyilatkozta, hogy ő szerdán nem szavazza meg Sessions miniszteri kinevezését. Közleményében Booker Sessions polgári jogokra vonatkozó, és szerinte aggasztó korábbi megjegyzéseire, valamint tervezett büntetőjogi reformjára hivatkozott, és döntését "lelkiismereti kérdésnek" nevezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!