A terrorizmus elleni küzdelem áll a francia és amerikai elnök csütörtöki párizsi megbeszélésének középpontjában

Terrorizmus, 2017.07.12

Donald Trump amerikai elnök, aki a francia nemzeti ünnep alkalmából a párizsi Champs-Élysées sugárúton pénteken rendezendő katonai díszszemle vendégeként érkezik Párizsba, előző nap kétoldalú megbeszélést folytat és közös sajtótájékoztatót tart francia kollegájával, Emmanuel Macronnal. A találkozó fő témája a terrorizmus elleni közdelem lesz - tájékoztatott a francia elnöki hivatal.

Másfél hónappal Vlagyimir Putyin orosz elnök szimbolikus látogatása után, akit a versailles-i kastélyban fogadott, Emmanuel Macron a személyes kapcsolatok erősebbre fűzésének szándékával hívta meg Donald Trumpot a francia nemzeti ünnepre. A hagyományos katonai díszszemlének az amerikai hadsereg lesz az egyik főszereplője abból az alkalomból, hogy az Egyesült Államok száz évvel ezelőtt lépett be az első világháborúba.

Az amerikai elnök hivatalos programja már csütörtökön megkezdődik Párizsban, ahol délelőtt az amerikai katonákkal, majd civilekkel találkozik. Emmanuel Macron a háborús katonai vezetők sírhelyénél, a Invalidusokban fogadja őt, mielőtt kétoldalú megbeszélését folytatnak a francia elnöki hivatalban, az Élysée-palotában. A találkozón, amely után közös sajtótájékoztatót is tartanak, elsősorban a két ország prioritásának számító terrorizmus elleni küzdelmet, valamint az iraki és a szíriai helyzetet vitatja meg a két ország vezetője.

A nap az Eiffel-torony nagy presztízsű Michelin-csillagos, Jules Verne éttermében zárul, ahol Emmanuel Macron feleségével, Brigitte-tel látja vendégül Donald Trumpot és feleségét, Melaniát. A francia elnökség a látogatás diplomáciai jelentőségére helyezi a hangsúlyt. Emmanuel Macron nem szeretne szakítani az Egyesült Államokkal, miután Franciaországnak nem érdeke elszigetelni Washingtont, és szeretné megerősíteni a két szövetséges ország közötti történelmi múltú kapcsolatokat.

Christophe Castaner kormányszóvivő szerint Párizs "kezet nyújt" az amerikai elnöknek és a kiszámíthatatlannak tartott Trumpot megpróbálja "visszaterelni a (nemzetközi) körbe".

Francia értékelések szerint a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót mint intézményt tömörítő G20 csoport hamburgi csúcsértekezletén a francia elnök szándékosan baráti gesztusokat tett amerikai kollegája irányába, ami egyértelmű ellentétben állt a többi európai vezető, köztük Angela Merkel német kancellár fellépésével, aki nagyon kritikusnak mutatkozott Donald Trumppal szemben. Emmanuel Macron nem titkolt célja, hogy megpróbálja Donald Trumpot rábírni arra, hogy az Egyesült Államok visszatérjen a párizsi klímaegyezmény keretei közé.

Csütörtökön egyébként diplomáciai csúcsforgalom lesz Párizsban. Délelőtt a francia és a német kormány tart együttes ülést, amely Angela Merkel német kancellár és Emmnauel Macron közös sajtótájékoztatójával zárul, néhány órával a Macron-Trump megbeszélés előtt.

Franciaországban - ellentétben Nagy-Britanniával - Donald Trump meghívása nem váltott ki vitát, s az amerikai elnök látogatásának hírére nem sokan reagáltak a politikusok részéről. Egyedül a radikális baloldal vezetője, Jean-Luc Mélenchon jelezte, hogy nem látja szívesen Donald Trumpot Párizsban, Yannick Jadot zöld párti politikus pedig azért bírálta a francia elnököt, hogy "méltatlan szimbolikus jutalomban" részesíti amerikai kollegáját, amiért hátat fordított az emberiségnek és az éghajlatváltozásnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!