A Törökországban őrizetbe vett csehek szabadlábra helyezését kéri ügyvédjük

Terrorizmus, 2016.12.01

A Törökországban terrorizmussal gyanúsított két cseh állampolgár szabadlábra helyezését kéri ügyvédjük. Beadványát már átadta az illetékes török hatóságoknak - közölte csütörtökön Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök képviselői interpellációra válaszolva a parlamenti alsóházban.

A cseh hatóságok szerint a gyanú alaptalan, és semmi ok sincs arra, hogy Markéta Vselichovát és Miroslav Farkast a törökök továbbra is őrizetben tartsák, illetve bíróság elő állítsák.

"Az őrizetbe vettek jogi képviselője beadvánnyal fordult a felsőbb bírói testülethez, és kérte szabadlábra helyezésüket" - jelentette ki a miniszterelnök. A bíróság jelenleg vizsgálja a beadványt, új információkat gyűjt, s várhatóan legalább egy hónapra lesz szüksége, hogy döntést hozzon az ügyben.

A török hatóságok azzal vádolják a két cseh állampolgárt, hogy segítették a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát. Ankara terrorszervezetként tekint az YPG-re.

Michaela Lagronová, a cseh külügyi tárca szóvivője elmondta: a fiatal férfit és nőt, akik ismertek a helyi hatóságok előtt, november 13-án vették őrizetbe, amikor állítólag Törökországból Irakba próbáltak jutni. A török rendőrség egy határellenőrzés során olyan dokumentumokat talált náluk, amelyekben az YPG is meg volt említve.

Az Egyesült Államok és nyugati országok támogatják a YPG-t az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szemben vívott harcában.

Sobotka szerint a külügyminisztérium és az ankarai cseh nagykövetség minden segítséget megad a cseheknek.

"A külügyminisztérium értesülései szerint a két személy szíriai útjának nem volt célja bekapcsolódni bármiféle terrorszervezet tevékenységébe" - húzta alá a kormányfő. Vselichová és Farkas egyaránt azt állítják, hogy egy mobil kórházat terveztek nyitni Szíriában. Sobotka leszögezte, hogy a hatályos cseh törvények szerint a két fiatal semmiféle törvénysértést nem követett el.

December 13-án Ankarába látogat Lubomír Zaorálek külügyminiszter, aki török kollégájával a két cseh állampolgár ügyét is szeretné megtárgyalni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!